Aşısız çalışan tartışması: İşten çıkarılabilir mi?

Son dönemlerde koronavirüs vaka sayıları artsa da aşılama çalışmaları tüm hızıyla devam ediyor. Henüz aşılama istenen seviyelere ulaşmadığı için de çalışma hayatında ‘Aşısız çalışan işten çıkarılabilir mi?’ sorusu gündeme geliyor.

Aşısız çalışan tartışması: İşten çıkarılabilir mi? - Sayfa 1

Türkiye'de son dönemde vaka sayılarında artış yaşansa da aşılama çalışmaları da devam ediyor. Ancak aşılama konusunda bazı kesimlerde çekinceler sürüyor. Bu da aşının zorunlu olması yönünde açıklamaları beraberinde getiriyor.

Aşısız çalışan tartışması: İşten çıkarılabilir mi? - Sayfa 2

Konuyla ilgili olarak Hürriyet gazetesine konuşan uzmanlar, aşının zorunlu olmaması nedeniyle, işverenlerin de bu konuda zorlayıcı bir düzenlemeye gidemeyeceğini belirtiyor. 

Aşısız çalışan tartışması: İşten çıkarılabilir mi? - Sayfa 3

Aşı nedeniyle iş akdiyle ilgili alınacak pozisyonların çalışanların ve işin durumuna göre değişeceğini vurgulayan uzmanlar, "Haklı gerekçe kabul edilip, tazminatsız iş akdini sonlandırma gibi bir durum söz konusu olmaz. Ama böyle bir durumda geçerli sebep sayılabileceğine dair bir eğilim var. Çalışanın koşullarına da bakmak gerekir. Kişi ofiste tek başına çalışıyordur veya uzaktan çalışma imkanı vardır, böyle bir durumda geçerli sebep sayılmayabilir. 

Aşısız çalışan tartışması: İşten çıkarılabilir mi? - Sayfa 4

Ama birçok kişinin bir arada olduğu ve diğer çalışma arkadaşları için de risk oluşan durumlarda aşı olunmaması ‘geçerli neden’ sayılabilir. Yavaş yavaş aşı zorunluluğu getirilen sektörler oluşmaya başladığını görüyoruz" diyor.