Balık tüketirken yapılan hata: Bütün besin değerini yok ediyor…

Hamsi, palamut, levrek, zargana, lüfer, kalamar ya da barbun… Türk mutfağında balık türlerinin geniş bir yeri var. Bir de balıktan sonra helva yeme alışkanlığımız var. Peki balıktan sonra neden helva yeriz? Zararları nedir?

Balık tüketirken yapılan hata: Bütün besin değerini yok ediyor… - Sayfa 1

Balık Karadeniz mutfağının çok sevilen lezzetlerindendir. Omega – 3 konusunda son derece bonkör olan hamsi ya da diğer balıklar tava, buğulama, fırınlama ya da mangalda tüketilir. Beyne doğrudan etki eden bir besin olan balık, kalp krizi riskini düşürerek kolajen de salgılar. Böylece ciltteki kırışıklıkları gidererek vücudun ihtiyacı olan vitaminleri sağlar. Çocuklar için son derece faydalı olan ve gelişimlerine katkı sağlayan balık, tüketildiğinde vücutta ağırlık bırakır. Bunun için de ezelden gelen bir helva tüketme alışkanlığı vardır. Şimdi bu alışkanlığın detaylarını açıklayacağız…

Balık tüketirken yapılan hata: Bütün besin değerini yok ediyor… - Sayfa 2

BALIĞIN BESİN DEĞERİNİ YOK EDİYOR

Hangi tür olursa olsun balık yedikten sonra sade helva tüketmelisiniz. Bunun nedeni ise çok basit. Balıklar denizden çıkarıldıktan sonra deniz kirliliğinden dolayı yoğun bir şekilde demir ve ağır metaller içerir. Pişirildikten sonra ise bu zararlı maddeler daha çok etkili hale gelir.

Eskilerden beri gelen bu adete göre ise durumdan haberi olan büyükler sade helva tüketerek bu metallerin vücuda zarar vermesinin önüne geçiyordu.

Balık tüketirken yapılan hata: Bütün besin değerini yok ediyor… - Sayfa 3

koska.com.tr sitesinde ise besin değeri son derece yüksek, demir ve çinko açısından zengin bir besin kaynağı olan balığı yemek keyiflidir fakat yedikten sonra rahatsızlık oluşturduğu belirtildi. Balık tüketiminin ardından mide ve sindirim sistemlerimizde tahribatlar meydana gelir. Sindirim sistemimiz ve midemiz alt üst olur. Bu sebepten ötürü mide bulantısı, şişkinlik ve halsizlik meydan gelerek kan şekerimiz düşer. Kan şekerimizi yükseltmek içinde hemen ardından helva yeriz.

lezzet.com.tr tarafından derlenen bir içerikte balık tükettikten sonra hangi helvanın yenilmesi gerektiğinin önemine dikkat çekti. Tahin, balıklarda biriken ağır metallerin sıfırlanmasını sağlıyor. Radyasyona karşı vücudu koruyor, vücuttaki fosforu düzenliyor, midedeki asit dengesini normale döndürüyor. Yani, balığın üzerine fırında tahin helvası hem çok yakışıyor, hem de sağlığımızı koruyor. 

Balık tüketirken yapılan hata: Bütün besin değerini yok ediyor… - Sayfa 4

HANGİ BALIK NE ZAMAN TÜKETİLMELİ?

Sağlıklı yaşam ve faydalı balık tüketimine ilişkin içeriklerin yer aldığı youplus.com.tr sitesinde ise balıkların tüketilebileceği aylara yer verildi.

Ocak Ayı

Mercan, mürekkep balığı, alabalık, hamsi, istavrit, kefal, kalkan, ahtapot, tavuk balığı, torik. 

Şubat Ayı

Tavuk balığı, torik, pisi balığı, mezgit, mürekkep balığı, mercan, levrek, kolyoz, kırlangıç, kefal, kalkan, izmarit, istavrit, hamsi, alabalık. 

Mart Ayı

Alabalık, istavrit, ahtapot, kalkan, kefal, levrek, mercan, tavuk balığı, mezgit, torik, mürekkep balığı, pisi balığı.