Bilim Kurulu Üyeleri konuştu: Türkiye ne zaman normalleşecek?

Türkiye koronavirüste zirveyi ne zaman görür, normal yaşamımıza ne zaman döneriz? Bilim Kurulu üyeleri yanıtladı.

Bilim Kurulu Üyeleri konuştu: Türkiye ne zaman normalleşecek? - Sayfa 1

Almanya'da çok sayıda eyalette korona salgını nedeniyle kapalı olan dükkanların bir kısmı, Norveç'te anaokulları, Polonya'da parklar ve ormanlık alanlar yeniden açıldı.

Bilim Kurulu Üyeleri konuştu: Türkiye ne zaman normalleşecek? - Sayfa 2

Peki Türkiye, normal yaşamına ne zaman kavuşacak? Hürriyet gazetesinden Fulya Soybaş'ın haberinde Bilim Kurulu üyeleri yanıtladı.

Bilim Kurulu Üyeleri konuştu: Türkiye ne zaman normalleşecek? - Sayfa 3

Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü, iyileşen hasta sayımızla ölüm oranlarının diğer ülkelere kıyasla düşük olmasının en büyük avantajımız olduğunu söylüyor. "Ancak" diyerek parantez açıyor:

"Şu an çok hassas ve kırılgan bir noktadayız. Salgını kontrol altına almış değiliz. Vaka sayımızda artış sürüyor. Diğer ülkelere kıyasla düşük olsa da kayıplarımızda da artış var. Henüz eğrinin çıkan kolundayız. 'Pik' yaptık diyemeyiz. Bunu diyebilmek için en az 15 gün geçmesi ve bir iniş gözlemlemek lazım. Şu an bir iniş yok. Vaka sayıları ne zaman tutarlı olarak azalacak, işte o zaman bir platodan (duraklama ve sabitlenme dönemi) söz edebiliriz."

Bilim Kurulu Üyeleri konuştu: Türkiye ne zaman normalleşecek? - Sayfa 4

Prof. Dr. Özlü beklenen 'pik' noktasına ulaşmış olsak bile zannedildiği gibi bir rahatlama olmayacağının altını çizerken, tedbirin elden bırakılmaması gerektiğini söylüyor.

Özlü, "Almanya ve Norveç gibi bazı Avrupa ülkeleri plato dönemine girmiş olabilir. Ama unutmayın ki onlar sokağa çıkma yasaklarına bizden 1.5 ay önce başladılar. Biz daha salgınla mücadelede 5. haftadayız. Sağlık Bakanımızın da dediği gibi 2 hafta içinde 'pik' görülmesine dair bir beklenti var. Ama altını çizeyim. Bu kesin bir tarih değil. Salgın ne zaman pik yapar? Ne zaman platoya ulaşır? Halkın davranışlarına bağlı. Bakın, önümüz ramazan. Mesela insanlar kalkar teravihe gider. O zaman tehlike yeniden başlar. Bulaş artar. Tam geçti geçecek derken, tüm emekler çöpe gidebilir. O nedenle özellikle bu günlerde kurallara harfiyen uymak şart" diyor.