Bilim Kurulu Üyesi Azap: Toplumun yüzde 60'ı hastalanana kadar bu salgınla uğraşmak zorunda kalacağız

Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Alpay Azap, "Toplumun yüzde 60’ı hastalanana kadar biz bu salgınla uğraşmak zorunda kalacağız" dedi.

Bilim Kurulu Üyesi Azap: Toplumun yüzde 60'ı hastalanana kadar bu salgınla uğraşmak zorunda kalacağız - Sayfa 1

Sözcü'ye açıklamalarda bulunan Azap, ülkede salgının artmasıyla sadece teoride değil, görev yaptığı Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi İbni Sina Hastanesi'nde hastaların tedavileriyle de ilgilendiklerini söyledi. Azap, Ankara'da vaka sayısında hızlı bir tırmanışın olmadığını ancak İstanbul'da salgın hızının diğer illere göre iki üç hafta önde olduğunu açıkladı.

Bilim Kurulu Üyesi Azap: Toplumun yüzde 60'ı hastalanana kadar bu salgınla uğraşmak zorunda kalacağız - Sayfa 2

'Salgını tamamen durduramayacağımızı çok iyi biliyoruz'
Koronavirüsle mücadelede virüsün tamamen yok edilip durdurulamayacağını anlatan Azap “Hastalığı baskılamak için alınan önlemlerin asıl amacı, salgının kontrollü bir şekilde toplumda yayılmasını sağlamak. Yoksa biz salgını tamamen durduramayacağımızı çok iyi biliyoruz. Çin bile çok sıkı önlemler almasına rağmen bunu başaramadı. Bu biraz hastalığın bulaşma dinamiklerinden kaynaklanıyor. Bu hastalık kendinden önceki SARS koronavirüse benzemiyor. O tamamen yok edilebilmişti. Bu ise yavaşlatılabilecek” dedi.

Bilim Kurulu Üyesi Azap: Toplumun yüzde 60'ı hastalanana kadar bu salgınla uğraşmak zorunda kalacağız - Sayfa 3

'Hızını kesecek ancak geri gelecek'
Uzun bir salgın eğrisi olacağını belirten Azap havaların ısınmasıyla virüsün hız keseceğini ancak kışın tekrar geleceğine dikkat çekti. Azap konuşmasını şöyle sürdürdü:

Bilim Kurulu Üyesi Azap: Toplumun yüzde 60'ı hastalanana kadar bu salgınla uğraşmak zorunda kalacağız - Sayfa 4

Hız kesecek ama bu virüsün ortana kalkmasını kaybolmasını beklemiyoruz. Yaz aylarında hız kesecek ama kışın tekrar aramızda olacak. Mevsimsel grip gibi kışın göreceğiz. Bu koronavirüs de bir ‘insan koronavirüsü’ olma yolunda ilerliyor. Beklentiler bu yönde. Virüsün bir toplumda hızlı yayılmasını önleyecek şey o toplumdaki insanların bağışık hale gelmesidir. Biz buna kitle bağışıklığı diyoruz. Böyle bir enfeksiyon için toplumun yüzde 50 ila 60'ının bağışık hale gelmesi gerekir. Bunu sağlayacak bir aşı da olmayacağı için bu hastalanan kişilerle olacak.