Bin yıllık Balkan geleneği 'Koleda', Kırklareli'de renkli görüntüler oluşturdu
Kırklareli'nin Babaeski ilçesine bağlı Büyükmandıra Beldesi'nde, kötü ruhların kovulduğu düşünülen Balkan geleneği 'Koleda', festival havasında kutlandı. Bin yıllık geçmişe sahip olduğuna inanılan etkinlikte beyaz çarşaflar giyip yüzlerini boyayanlar, evlerin camlarına vurarak mahalleliyi korkuttu.
Kırklareli'nin Babaeski ilçesine bağlı Büyükmandıra Beldesi'nde 6 yıldan bu yana kutlanan ve geleneksel hale gelen Balkan geleneği olan 'Koleda', bu yıl da renkli görüntülerle sahne oldu. Trakya'nın çeşitli bölgelerinde farklı isimlerle, kış aylarının en soğuk günlerinde kutlanan gelenek için Büyükmandıra'da çok sayıda vatandaş bir araya geldi.
Büyükmandıra Beldesi'nce düzenlenen geceye katılan vatandaşlar yüzlerini boyayıp, beyaz çarşaf giydi. Kutlamalar öncesi evlerinde toplanan halk, yüzlerce yıldır olduğu gibi korku hikayeleri anlattı.
Korku hikayelerinin anlatılmasın ardından kabak tatlısı pişiren belde halkı, ellerinde meşalelerle evlerin camlarını çalarak içeridekileri korkuttu. İnanca göre; evlerinde kabak tatlısı pişirip yiyenler korkmazken, kabak pişirmeyenler ise korkuyor.
'KIŞIN KASVETLİ RUHUNDAN KURTULUYORUZ'
Büyükmandıra Belediye Başkanı Ersan Çölgeçen, etkinlikte vatandaşlarla birlikte eğlenip kötü ruhlardan arınıldığına inandıklarını belirtti. Çölgeçen, "Bu gecede, kışın en soğuk zamanlarında makaslarımızı iple bağlayıp, kilimin altına atıp evcil hayvanlarımızın yırtıcı hayvanlardan korunduğuna inanıyoruz. Fırınlarımıza, kuzinelerimize tabaklarımızı atıp, kokusuyla kötü ve karamsar olayların olmayacağına inanıyoruz. Koleda'mız yaklaşık 1000 yıllık bir gelenek ve beldemizde 6 yıldır kutluyoruz.