BioNTech ve Pfizer’in koronavirüs aşısı onay sunum belgelerine siber saldırı

Avrupa İlaç Dairesine (EMA) yapılan siber saldırıda BioNTech ve Pfizer’in Covid-19'e karşı BNT162b2 adlı aşı adayına ait belgelere yasa dışı erişimde bulunuldu.

BioNTech ve Pfizer’in koronavirüs aşısı onay sunum belgelerine siber saldırı - Sayfa 1

Amerikan ilaç şirketi Pfizer ile Türk bilim adamı Prof. Dr. Uğur Şahin'in kurucu ortağı olduğu Alman biyoteknoloji firması BioNTech, Avrupa İlaç Ajansına (EMA) siber saldırı düzenleyen hackerlerin Covid-19 aşısı sunum verilerine yasa dışı olarak erişim sağladığını bildirdi.

BioNTech ve Pfizer’in koronavirüs aşısı onay sunum belgelerine siber saldırı - Sayfa 2

Şirketler tarafından yapılan ortak açıklamada, EMA tarafından ajansın bir siber saldırıya maruz kaldığı ve Pfizer ve BioNTech’in Covid-19'a karşı "BNT162b2" adlı aşı adayının sunumuyla ilgili bazı belgelere yasa dışı bir şekilde erişildiği konusunda bilgilendirildikleri belirtildi.

BioNTech ve Pfizer’in koronavirüs aşısı onay sunum belgelerine siber saldırı - Sayfa 3

Pfizer ve BioNTech’ın açıklamasında, EMA’nın siber saldırı olayının aşının onay sürecini etkilemeyeceği yönünde şirketlere güvence verdiği de vurgulandı.

BioNTech ve Pfizer’in koronavirüs aşısı onay sunum belgelerine siber saldırı - Sayfa 4

Öte yandan Avrupa Birliği’nde ilaç ve aşıların değerlendirilerek onaylanmasından sorumlu olan EMA’dan yapılan açıklamada ise, ajansın bir siber saldırıya maruz kaldığı belirtildi fakat saldırıya ilişkin ayrıntı verilmedi.