Covid-19 aşısı nasıl bu kadar hızlı geliştirildi?
Koronavirüs salgını dünyada etkisini artırarak sürdürüyor. Dünya genelinde salgında tespit edilen toplam vaka sayısı 68 milyonu, can kaybı da 1 milyon 569 bini geçti. Bilim adamları tarafından yaklaşık bir yıl içerisinde geliştirilen corona virüs aşısı insanlar üzerinde uygulanmaya başlandı. Covid-19 virüsüne karşı aşı çalışmalarının en çok merak edilen yanı ise nasıl bu kadar hızlı geliştirildiği oldu. İşte haberin detayları....
NTV'nin haberine göre; Türk bilim insanı Prof. Dr. Uğur Şahin'in kurucu ortağı olduğu Alman biyoteknoloji firması BioNTech'in Amerikan ilaç şirketi Pfizer ile geliştirdiği yeni tip corona virüs (Covid-19) aşısı 8 Aralık'ta İngiltere'de yaygın olarak kullanılmaya başlandı.
Çin ise batılı ülkelerden daha erken davranarak temmuz ayından itibaren vatandaşlarını aşıladığını duyurdu. Bununla birlikte, ABD ve AB'nin bu yılın sonuna kadar aşılara onay vermesi bekleniyor. Ancak bir yıldan daha kısa sürede geliştirilen aşıların hemen piyasaya sürülmesi bazı insanlarda endişe yaratıyor. Bilim adamları aşının hızlı geliştirilmesininin onların güvenilirliğini etkilemediğini vurgulayarak, yaşanan sürece etki eden faktörleri açıkladı.
NORMALDE SIFIRDAN BİR AŞI GELİŞTİRMEK NE KADAR SÜRER?
Bilim insanları aşı geliştirmenin geleneksel olarak yavaş bir süreç olduğunu söylüyor.
İngilliz Hükümeti Baş Bilim Danışmanı Patrick Vallance, yeni tip corona virüs pandemisinden önce tamamen yeni bir aşı geliştirmenin ortalama 10 yıl sürdüğünü ve bu sürecin beş yıldan daha kısa bir sürede tamamlanamadığını açıkladı.