Covid-19 aşısı zorunlu tutulabilir mi? Uzman isim tek tek anlattı
Tüm dünyayı saran koronavirüs salgını yayılmaya devam ederken, ülkelerin gündeminde corona virüs aşısı ilk sırada yer alıyor. Bilim Kurulu toplantısı sonrası Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, gazetecilere "Aşının zorunlu olmasını şimdilik düşünmüyoruz. Daha çok, vatandaşımızı ikna ederek kitlesel aşılamayı yapmalıyız" açıklamasında bulundu. Hürriyet yazarı Oya Armutçu, hukuki açıdan koronavirüs aşısının zorunlu tutulup tutulmayacağına dair Prof. Ersan Şen’in görüşlerine yer verdi
Hürriyet yazarı Oya Armutçu, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) aşısının zorunlu olup olamayacağına dair bir köşe yazısı kaleme aldı.
Armutçu, bugünkü yazısında Yargıtay’ın 2015 yılında “Ana ve babanın aşı uygulamasına rıza göstermemeleri halinde, çocuğun üstün yararına açıkça aykırı olan bu durumda ana-babanın rızası aranmaz” şeklinde verdiği kararı hatırlattı.
Armutçu, yazısında Prof. Ersan Şen’in görüşlerine yer verdi.
"Kanuni düzenleme yerinde olacaktır"
Buna göre Şen, şunları söyledi:
Anayasa’nın ilgili hükümleri ile Umumi Hıfzıssıhha Kanunu’ndaki düzenlemeler doğrultusunda, olası bir zorunlu aşı uygulamasının getirilmesi halinde, Anayasa’ya aykırılığın oluşmayacağı ileri sürülebilir. Bu müdahalenin kanunilik şartını karşılaması zorunludur, ancak bu kanunların şeklen var olması yeterli değildir. Kanunla sınırlama ölçütü; sınırlamanın erişilebilirliğini, öngörülebilirliğini ve kesinliğini ifade etmektedir.
Yeni düzenleme getirildiği takdirde; vatandaşlar, uygulanacak olan hukuk kurallarının varlığı ile içeriği hakkında yeterli bilgiye sahip olacaktır. Bu sebeple, zorunlu aşı uygulaması için kanuni düzenleme yapılmasının yerinde olacağı kanaatindeyiz.