Covid-19 geçirenler kaç kez aşılanmalı?

COVID-19’a yakalanıp iyileşenler tam korunma için kaç kez aşı olmalı? Bu durumda olanların bir kez aşılanmaları yeterli mi? Yoksa iki dozu da yaptırmamalılar mı? İşte immünologların yanıtları...

Covid-19 geçirenler kaç kez aşılanmalı? - Sayfa 1

Koronavirüse karşı aşılama işlemleri dünya genelinde sürerken, aşılama süreciyle ilgili yeni sorular da gündeme geliyor. Bunlardan biri de koronavirüs enfeksiyonu kaptıktan sonra iyileşenlerin kaç kez aşı yaptıracağı.

110
Covid-19 geçirenler kaç kez aşılanmalı? - Sayfa 2

Almanya'da aşıların etkileri konusunda çalışmalar yapan immünologlar, iyileşenlerin ikinci kez aşı yaptırmalarına gerek olmadığı konusunda hemfikir.

210
Covid-19 geçirenler kaç kez aşılanmalı? - Sayfa 3

Deutsche Welle Türkçe'nin haberine göre, Alman İmmünoloji Derneği (DGFI) Genel Sekreteri Prof. Dr. Carsten Watzl, Kovid-19 geçirenler için tek doz korona aşısının yeterli olacağını belirtiyor. Prof. Watzl, "(iyileşenler için ikinci doz aşılar) Kandaki antikor seviyesini belirgin bir şekilde artırmadığı için, tehlikeli olmaz ama boşa harcanmış olur" görüşünde.

310
Covid-19 geçirenler kaç kez aşılanmalı? - Sayfa 4

Enfeksiyondan sonra oluşan hafıza hücrelerinin aşılama ile yeniden aktive edildiğini belirten Alman uzman, "Çok az antikora sahip olan iyileşenler bile aşılara o kadar güçlü bir tepki verirler ki, ikinci aşılamadan sonra ulaşılan yüksek antikor seviyelerine (ilk aşılamayla) sahip olurlar" diyor.

410