Covid-19 hastalarına 'kalp' uyarısı

Kalp ve Damar Cerrahisi Ana Bilim Dalı uzmanı Prof. Dr. Hikmet Selçuk Gedik, Covid-19'a neden olan koronavirüsün kalp dokusuna verdiği zarara dikkat çekti.

Covid-19 hastalarına 'kalp' uyarısı - Sayfa 1

Gazi Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Ana Bilim Dalı uzmanlarından Prof. Dr. Hikmet Selçuk Gedik, Covid-19'a yol açan koronavirüsün kalp dokusuna verdiği zarar ile ilgili bilimsel çalışmaları, DHA'ya değerlendirdi.

113
Covid-19 hastalarına 'kalp' uyarısı - Sayfa 2

 Son dönemde virüsün kalbe etkisinin akciğere etkisi kadar ön planda olduğunu gösteren bilimsel yayınların çıktığına işaret eden Gedik, "Amerikan Kalp Enstitüsü özellikle son dönemde yapılan çalışmalar ile ilgili bir sınıflama oluşturmuş. Bu sınıflamada Covid kliniği 3 ana faza, evreye ayrılmış. Bunlardan birincisi, ilk 5 günde gördüğümüz virüsün vücuda girmesiyle başlayan evre."
 

213
Covid-19 hastalarına 'kalp' uyarısı - Sayfa 3

"Burada virüsün vücuda karşı bir davranışı ve saldırısı var. Özellikle akciğer, böbrekler, kalp burada en fazla etkilenen organlar olarak ortaya çıkıyor" diye konuştu.

313
Covid-19 hastalarına 'kalp' uyarısı - Sayfa 4

Prof. Dr. Gedik, 10 gün kadar süren ikinci fazda ise akciğer bulgularının daha ön planda olduğunu, virüsün akciğerde özellikle tomografide buzlu cam görünümü şeklinde gözlenen tutuluma yol açtığını ve virüsün vücuttaki tahribatının arttığını anlattı. 10 günden sonra ortaya çıkan üçüncü fazda hastaların genelde iyileştiğine; ancak ağır seyreden veya ölümcül yoğun bakım tablolarının çoğunun da bu dönemde ortaya çıktığına değinen Gedik, hücrelerdeki virüsü yok etmek için savaşan vücudun bu süreçte kendi kendine de zarar verdiğini söyledi.

 

413