Covid-19 mutasyonu Türkiye'de tespit edildi mi? Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Ateş Kara'dan yanıt

Yeni tip koronavirüsün yüzde 70 daha bulaşıcı olduğu belirtilen mutasyon paniği dünyayı sardı. Mutasyonun tescillenen aşıların etkinliğini etkilemeyeceği belirtildi. Peki ilk olarak İngiltere’de ortaya çıkan, ‘VUI 202012/01’ adı verilen mutasyon Türkiye'de var mı? Konuyla ilgili Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Ateş Kara'dan açıklama geldi.

Covid-19 mutasyonu Türkiye'de tespit edildi mi? Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Ateş Kara'dan yanıt - Sayfa 1

Hızlı bir şekilde bulaşmaya devam eden COVID-19 salgınında ikinci dalganın görüldüğü Avrupa ülkelerini saran mutasyon paniği Noel nedeniyle üçüncü dalga endişesini daha da körükledi.
 
 

110
Covid-19 mutasyonu Türkiye'de tespit edildi mi? Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Ateş Kara'dan yanıt - Sayfa 2

Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Ateş Kara, İngiltere’de ortaya çıkan ve “SARS-CoV-2 VUI 202012/01” adı verilen yeni tip koronavirüs mutasyonun Türkiye’de tespit edilip edilmediğine ilişkin soruları yanıtladı.
 

210
Covid-19 mutasyonu Türkiye'de tespit edildi mi? Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Ateş Kara'dan yanıt - Sayfa 3

Prof. Dr. Kara, virüsün insan vücudundayken mutasyon geçirebileceğine işaret ederek, “Şimdiki veriler, mutasyonun eylül ayı gibi İngiltere’de bir kişide olmuş gibi görünüyor. Ondan sonra mutasyonun bu bölge içerisinde de yayıldığını görüyoruz. Bugün için İngiltere’de 60 farklı bölgeden, 60 farklı noktadan alınan örneklerde bu mutasyonun ön planda olduğu daha hakim olduğu görüldü” dedi.
 
 

310
Covid-19 mutasyonu Türkiye'de tespit edildi mi? Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Ateş Kara'dan yanıt - Sayfa 4

Mutasyonun olduğu bölgelerde vakaların arttığına işaret eden Kara, şunları dedi:

"Bilimsel olarak değerlendirirken hep şöyle değerlendirmek lazım; Doğru, bu olasılık var. Ama aynı zamanda yeni yıl hazırlıklarının olması, Hıristiyan camiasında Noel’in bu dönem olması nedeniyle artışın nedeni bundan da olabilir. Dünyanın pek çok noktasına baktığımızda ABD’de de böyle artışlar oldu. O bakımdan bu artışın nedeni tek başına bu yeni virüsün daha bulaşıcı olması mı, yoksa insanların diğer türlü Noel hazılıklarının getirdiği bir şeyden mi kaynaklanıyor? Bunu değerlendirmek bugün için pek mümkün değil."

410