Covid-19'a karşı antikorlarınız ne kadar güçlü?

Koronavirüsün yeni Omicron varyantının ortaya çıkması, Covid-19 aşılarının etkisinin azalabileceğine dair tartışmalara yol açtı. Peki Covid-19'a karşı antikorlarınız ne kadar güçlü? ABD’li ve İtalyan bilim insanları, zaman içinde antikorların değişkenliğine ilişkin dünyanın en büyük araştırmasını gerçekleştirdi. İşte detaylar.

Covid-19'a karşı antikorlarınız ne kadar güçlü? - Sayfa 1

Pfizer/BioNTech ile aşılanan kadın ve çocuklardaki antikor düzeylerinin, erkeklere göre daha yüksek olduğunu bulundu. Ayrıca, ikinci dozdan altı ay sonra tüm cinsiyet ve yaş gruplarında, antikorların yarı yarıya azaldığı görüldü. Araştırmacılar, bulgularının yaş ve cinsiyet farkının Covid-19'a karşı bağışıklıktaki önemini gösterdiğini vurgulayarak güçlendirici dozların önemine dikkat çekti.

116
Covid-19'a karşı antikorlarınız ne kadar güçlü? - Sayfa 2

Yeni bir çalışma, iki doz Pfizer/BioNTech corona virüs aşısı olduktan sonra cinsiyet  ve yaşın antikor düzeylerinin ne kadar güçlü olduğunu belirlediğini ortaya koydu.

216
Covid-19'a karşı antikorlarınız ne kadar güçlü? - Sayfa 3

Texas Biyomedikal Araştırma Enstitüsü ve İtalya’daki Verona Üniversitesi tarafından yapılan çalışmada, kadınlar ve çocuklarda, erkekler ve 65 yaş üstü bireylerden daha yüksek antikorlar bulundu. 

316
Covid-19'a karşı antikorlarınız ne kadar güçlü? - Sayfa 4

6 AYIN ARDINDAN HERKESİN ANTİKOR SEVİYESİ YARI YARIYA DÜŞÜYOR
 Ayrıca,  65 yaşın altındaki kişilerin, yaşlıların  iki katından  daha fazla antikor seviyesine sahip oldukları görüldü. Bununla birlikte, zaman içinde antikorların yaygınlığı üzerine yapılan dünyanın en büyük çalışması olarak kabul edilen araştırma, aynı zamanda, yaş veya cinsiyetten bağımsız olarak herkes için seviyelerin altı ay içinde yüzde 50 oranında düştüğünü gösterdi.

416