Dondurmadaki virüs 'Gıdadan virüs bulaşır mı?' tartışmalarını alevlendirdi

Çin’in Tianjin kentinde bir firmaya ait dondurmada Covid-19 tespit edildi. Tüm ürünlere el konulurken gıda ürünlerinden virüs bulaşıp bulaşmadığı tartışmaları yeniden alevlendi. Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Ateş Kara da bu konuda soru yağmuruna tutuldu.

Dondurmadaki virüs 'Gıdadan virüs bulaşır mı?' tartışmalarını alevlendirdi - Sayfa 1

Çin'in Tianjin kentinde dondurmalardan alınan üç numunede yeni tip koronavirüs tespit edildiği bildirildi. Tüm ürünlere el konulurken, şirketin bin 662 çalışanı karantina altına alınarak nükleik asit testine tabi tutuldu. Ayrıca, dondurmalardan bin 812'sinin diğer şehirlere dağıtıldığı belirtildi. 

Dondurmadaki virüs 'Gıdadan virüs bulaşır mı?' tartışmalarını alevlendirdi - Sayfa 2

Yaşanan bu olay gıda ürünlerinden virüsün bulaşıp bulaşmadığı tartışmalarını yeniden alevlendirdi. Hürriyet gazetesinde yer alan haberde, Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Ateş Kara'nın sosyal medyadan gelen sorulara verdiği yanıtlar yer aldı.

Dondurmadaki virüs 'Gıdadan virüs bulaşır mı?' tartışmalarını alevlendirdi - Sayfa 3

GIDADAN BULAŞ GÖRÜLMEDİ

- Çin’de bir seferde üretilen 4 bin 836 kutu dondurmadan alınan örneklerin üçünde virüs pozitif bulunmuş. Öncelikle bu hastalık yapabilecek bir virüs mü? Yoksa virüs parçası mı?

Çin’de dondurmada koronavirüs tespit edilmesi, büyük olasılıkla üretim sırasında corona virüs pozitif birisinden bulaş olmasıyla ilgili olabilir. Soğukta bulunduğu için, virüs daha uzun süre tespit edilebilir. Bulaşa neden olamaz. Dünyada bugüne kadar gıdayla geçiş gösterilmedi. Daha önce Çin’de donmuş balıkürünlerinde de virüs tespit edildi, ancak benzer şekilde hiç geçiş gösterilmedi.

Dondurmadaki virüs 'Gıdadan virüs bulaşır mı?' tartışmalarını alevlendirdi - Sayfa 4

- Gıda ile geçiş olmadı diyorsunuz ama bilindiği gibi koronavirüsün yarasa çorbasından yayıldığı söyleniyor.

Bu virüsün ana kaynağı yarasa ancak arada başka bir türe geçmiş ve o türden de insanlara bulaşmış gibi görünüyor. Ancak bu bulaş büyük olasılıkla o canlılarla yakın bulunma ile gerçekleşmiş gibi, bugün halen kesin bilinmiyor.