ABD ve Rusya’dan savaş görüşmesi! Ukrayna hariç tutuldu, tepkiler büyüyor
ABD’nin Donald Trump liderliğindeki yeni yönetimi, küresel krizler ve savaşlara yönelik attığı adımlarla uluslararası gündemin merkezinde kalmaya devam ediyor. Washington, Gazze’ye dair tartışmalı planlarının ardından şimdi de Ukrayna Savaşı hakkında Suudi Arabistan’da gerçekleşen görüşmelerle eleştirilerin odağı oldu.

Gelişmelerden anında haberdar olmak için Google News'te F5Haber'e abone olun
F5Haber'e Google News'te abone olun
Abone OlUkrayna’sız Barış Görüşmesi!
Riyad’da gerçekleşen ve tam 4,5 saat süren görüşmede, ABD ve Rusya temsilcileri Ukrayna’daki savaşın gidişatını ve iki ülke arasındaki ilişkileri ele aldı. Ancak, görüşmelere Ukrayna’nın dahil edilmemesi büyük tepki çekti.
Rus heyetinde bulunan Kremlin Dış Politika Danışmanı Yuriy Uşakov, görüşmelerin olumlu geçtiğini ve tüm konuların detaylıca tartışıldığını belirtti. Uşakov, Moskova ve Washington’un ikili ilişkileri ilerletme konusunda anlaştığını ve karşılıklı saygı vurgusu yaptığını ifade etti.
Öte yandan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile ABD Başkanı Donald Trump’ın önümüzdeki hafta bir araya gelebileceği ancak kesin tarihin henüz belirlenmediği aktarıldı.
Kimler Katıldı?
Riyad’daki kritik zirveye her iki ülkenin üst düzey isimleri katıldı:
🔹 Rusya heyeti:
- Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov
- Kremlin Dış Politika Danışmanı Yuriy Uşakov
- Rusya Doğrudan Yatırım Fonu Başkanı Kiril Dmitriyev
🔹 ABD heyeti:
- Dışişleri Bakanı Marco Rubio
- Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Mike Waltz
- Orta Doğu Özel Temsilcisi Steve Witkoff
Zelenskiy ve AB’den Sert Tepki!
Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, Ukrayna olmadan yapılan hiçbir barış görüşmesini tanımayacaklarını bir kez daha vurguladı. Zelenskiy, “Biz olmadan bizimle ilgili hiçbir anlaşmayı kabul etmiyoruz” ifadeleriyle Washington ve Moskova’ya tepki gösterdi.
Avrupa Birliği de Ukrayna’nın müzakerelerde güçlü bir pozisyonda olması gerektiğini belirterek, Ukrayna’nın egemenlik ve toprak bütünlüğünün korunmasının barışın temel şartı olduğunu açıkladı.
ABD-Rusya Anlaşacak mı?
Suudi Arabistan’da yapılan bu toplantının savaşı sonlandırmaya yönelik önemli bir adım mı yoksa sadece bir diplomatik hamle mi olduğu merak ediliyor. Putin ve Trump’ın olası görüşmesi, küresel dengeleri nasıl değiştirecek?