Afganistan'dan kaçan Cumhurbaşkanı Gani'den ilk açıklama

Afganistan Cumhurbaşkanı Eşref Gani'nin ülkeyi terk ettiği bildirildi. Kabil'den kaçan Cumhurbaşkanı Eşref Gani'den ise ilk açıklama geldi.

F5HABER F5HABER
Afganistan'dan kaçan Cumhurbaşkanı Gani'den ilk açıklama

Afganistan'da 34 vilayetten 31'inde kontrolü ele geçiren Taliban’ın başkent Kabil'e girmeye başlamasının ardından, kentte güç kullanmayacağını ve halkın zarar görmeyeceğini duyurmuştu.

Taliban'ın Kabil'e girmeye başladığını duyan halk başkenti terk etmeye başlarken, Taliban başkentte bulunan Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nın kontrolünü ele geçirdiğini açıkladı.

Kabil çevresinde ara sıra silah sesleri duyulduğu bildirilirken, önemli bir çatışmanın yaşanmadığı aktarıldı. Taliban, Afganistan hükümetinin barışçıl bir şekilde teslim olmasını beklediğini aktardı.

EŞREF GANİ'DEN İLK AÇIKLAMA

Afganistan'dan kaçan Cumhurbaşkanı Eşref Gani'den ilk açıklama geldi.

Gani, "Bugün zor bir seçimle karşılaştım. Ya Cumhurbaşkanlığı Sarayı'na girmek isteyen silahlı Taliban'ın karşısına çıkmalıydım ya da son yirmi yılımı korumaya adadığım aziz ülkemi terk etmeliydim.

Taliban beni uzaklaştırmayı başardı, tüm Kabil'e ve Kabil halkına saldırmak için buradalar. Kan dökülmesini önlemek için en iyisinin ayrılmak olduğunu düşündüm.

Taliban yeni bir tarihsel sınavla karşı karşıya; ya Afganistan'ın adını ve onurunu koruyacaklar ya da başka yerlere öncelik verecekler. Pek çok insan korku içinde ve geleceğe güvenmiyor. Taliban'ın Afganistan'ın tüm halkı, milletleri, farklı sektörleri, kız kardeşleri ve kadınları nezdinde meşruiyet kazanması ve halkın kalbini kazanmasını gerekiyor. Bunu yapmak için net bir plan hazırlayın ve bunu halkla paylaşın" dedi.

“KABİL HAVAALANI’NA ATEŞ AÇILDI”

ABD'nin Kabil Büyükelçiliği tarafından yapılan güvenlik uyarısında, “Kabil’deki güvenlik durumu, havalimanı da dahil olmak üzere hızla değişiyor. Havaalanının ateş açıldığına dair haberler var, bu nedenle ABD vatandaşlarına oldukları yerlere sığınmaları talimatını veriyoruz” denildi.

NATO: UÇUŞLAR ASKIYA ALINDI

NATO, Kabil Havaalanı’nda tüm ticari uçuşların askıya alındığını ve yalnızca askeri uçaklara izin verildiğini aktardı. Havaalanı, çok sayıda ülke tarafından vatandaşlarını, büyükelçilik çalışanlarını ve diplomatları tahliye etmek amacı ile kullanılıyor.

SONRAKİ HABER