Kuzey Koreliler Ukrayna'da, Güney Koreliler yolda: Savaş büyüyor mu?

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski'nin açıklamalarından sonra, Kuzey Koreli askerlerin Ukrayna'da görev aldı iddiasını destekleyen birçok görüntü gün yüzüne çıktı. Güney Kore, bu askerleri 'gözlemlemek' üzere kendi askerlerini Ukrayna'ya gönderebileceğini duyurdu. Güney Kore, savaşın büyüyerek başka devletlere de sıçramasının mümkün olduğunu vurguladı.

F5HABER F5HABER
Kuzey Koreliler Ukrayna'da, Güney Koreliler yolda: Savaş büyüyor mu?

Rusya'daki Kuzey Kore askerlerine yönelik görüntüler gün yüzüne çıkıyor. Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski'nin Ukrayna'da, komünist diktatörlüğün ordusuna ait 10 bin askerin Ukrayna'da savaştığını söylemesinden kısa süre sonra, Kuzey Kore askerlerinin Rusya'daki faaliyetlerine yönelik daha fazla kanıt ortaya çıktı.

Bu görüntülerin üzerine Güney Kore'nin, Rusya'yı desteklemek üzere sevk edildiği iddia edilen Kuzey Kore birliklerini izlemek üzere Ukrayna'ya istihbarat ve askeri yetkililerden oluşan bir ekibi göndermeyi düşündüğü ileri sürüldü.

Güney Koreli üst düzey bir hükümet kaynağı, Yonhap'a yaptığı açıklamada, "Rusya'ya destek için gönderilen Kuzey Kore özel kuvvetlerinin taktiklerini ve savaş kabiliyetlerini izlemek üzere Ukrayna'ya personel gönderilmesi ihtimali var." dedi.

KUZEY KORE'NİN UKRAYNA'DAKİ İZLERİ

Geçtiğimiz hafta, Ukrayna'daki Kuzey Koreli askerlere ait olduğu belirtilen bir çok görüntü, sosyal medyada paylaşıldı. Bu görüntüleri, Güney Kore'nin endişelerini destekler nitelikte.

Bir Rus askeri deposundan çekildiği iddia edilen görüntülerde, Kuzey Koreli olduğu iddia edilen bir çok askerin ekipman teslimatı aldığı görülüyor.

Diğer yandan, aynı askeri depodan çekildiği iddia edilen İHA görüntülerinde, ekipmanını teslim alan yaklaşık iki bin askerin nizami düzende beklediği İHA kamerasına yansıdı.

En çarpıcı olan görüntü ise, Rusya'nın Pokrovsk bölgesinde ele geçirdiği bir köyde çekildi. Köye yakın bir köyde çekildiği iddia edilen görüntülerde, Rus ve Kuzey Kore bayrakları yan yana dalgalandı.

Kuzey Kore Dezenformasyonla Mücadele Bakanlığı, görüntünün 'oynanmış olabileceğini' söyledi fakat tamamen yalanlamadı. Rusya ise, bu bayrağın bölgedeki Rus askerlerinin yaptığı bir "şaka" olduğunu söyledi. Rus askerlerinin savaşın ortasında nasıl bir Kuzey Kore bayrağı elde ettiği hakkında bir açıklama yapılmadı.

GÜNEY KORE ENDİŞELİ

Güney Kore, Kuzey Kore ve Rusya'ya karşı derinleşen askeri işbirlikleri nedeniyle "aşamalı önlemler" alacağını bildirmişti. Güney Kore Ulusal Güvenlik Danışman Yardımcısı Kim Tae-hyo, Kuzey Kore birliklerinin derhal geri çekilmesi için Pyongyang yönetimine çağrıda bulundu.

ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin, Kuzey Kore'nin Ukrayna'daki askeri varlığını doğrulamaktan çekinmiş, NATO Şefi Rutte ise 'yeterli bilgiye sahip olmadıklarını' söylemişti. Rusya hükümeti, Güney Kore'nin endişelerini bildirmesi sonrası Güney Kore büyükelçisini görüşmeye çağırmıştı.

Güney Kore, Kuzey Kore askerlerinin Ukrayna'da savaşmasını büyük bir güvenlik açığı olarak görüyor ve savaşı "büyütebileceğini" vurguluyor. Daha önce Ukrayna'ya askeri yardım göndermekten çekinen Seoul hükümeti, Ukrayna'ya askeri yardım göndermenin tekrar söz konusu olduğunu açıkladı.

SONRAKİ HABER