Normandiya demokrasi köprüsünün başı

ABD Başkanı Barack Obama, Normandiya Çıkarması'nın yapıldığı bölgeyi ''demokrasi köprüsünün başı'' olarak niteledi.

F5HABER F5HABER
Normandiya demokrasi köprüsünün başı

CAEN (AA) - Dünyanın önde gelen liderleri, İkinci Dünya Savaşı'nın sonunu getiren Normandiya Çıkarması'nın 70. yıl dönümü etkinliklerinde bir araya geldi.

Törenlerin açılışında Normandiya Çıkarması'nda hayatını kaybeden Amerikan askerleri mezarları başında anıldı.

ABD Başkanı Barack Obama, 9387 Amerikan askerinin yattığı mezarlıkta düzenlenen törende yaptığı konuşmada, ülkesinin Fransa ile tarihi dayanışmasına atıfta bulundu ve Normandiya Çıkarması'nın yapıldığı bölgeyi "demokrasi köprüsünün başı" olarak niteledi.

Normandiya Çıkarması'nın insanlık tarihi için büyük önem taşıdığını ifade eden Obama, "tarihi çıkarmanın savaşın sonu ve zafer değil, refah ve güven dolu Avrupa'nın inşasının da temelini oluşturduğunu" belirtti.Obama, özgürlük için hayatını kaybetmeden, özgür yaşam inşa edilemeyeceğini kaydetti.

Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande da ülkesinin, ABD'nin gösterdiği dayanışmayı hiçbir zaman unutmayacağını söyledi.

Hollande, Fransa ve ABD'nin özgürlük tutkusu için aynı ilke ve idealleri paylaştığını vurguladı.

21 ülkenin devlet veya hükümet başkanının katıldığı etkinliklerde, 3 bine yakın savaş gazisi de özel davetli olarak yer alıyor.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Ukrayna'da Devlet Başkanı seçilen Petro Poroşenko'nun da katılacak olması dolayısıyla etkinliklere Ukrayna krizinin sona erdirilmesi için yürütülen diplomatik çabaların damga vurması bekleniyor.

Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, G7 zirvesinde yaptığı açıklamada, evsahibi olarak iki lideri bir araya getirmek için çaba gösterecekleri mesajını vermişti.

Diplomatik kaynaklar, Hollande'ın, yarın kutlamalara katılacak liderlere 18. yüzyıldan kalma tarihi Benouville şatosunda vereceği öğle yemeğinde, iki lideri bir araya getirip fotoğraf çektirmek için fırsat kolladığına dikkati çekiyor.

-Merkel, Putin'i uyardı

Almanya Başbakanı Angela Merkel, Normandiya Çıkarması'nın 70. yıl dönümü etkinliklerinde bir araya geldiği Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e, "Ukrayna'ya barış ve istikrar gelmesi konusunda Moskova'nın önemli sorumluluğu olduğu" uyarısında bulundu.

Putin'e, Ukrayna'daki seçimlerin ardından, özellikle Ukrayna'nın doğusunda istikrarın sağlanmasının zamanın geldiğini söyleyen Merkel, bu çerçevede Putin'e "Bunun sağlanması için sizin sorumluluğunuz büyük" dedi.

-Putin ve Poroşenko bir araya geldi

Putin ve Ukrayna'nın yeni seçilen Devlet Başkanı Petro Poroşenko'nun etkinliklerde bir araya geldiği bildirildi.

Fransız televizyonu, Cumhurbaşkanı François Hollande'ın kutlamalara katılan liderlere 18. yüzyıldan kalma Benouville şatosunda verdiği öğle yemeğinde, Putin ve Poroşenko'nun bir araya geldiğini duyurdu.

Rusya, geçen haftaki devlet başkanlığı seçimini kazanan Poroşenko'yu henüz resmen tanıdığını açıklamamıştı.

G7 liderleri, dün Brüksel'de düzenlenen zirvede Putin'den Poroşenko'yu tanıyıp krizin çözümü için derhal diyaloğa girmesini talep etmişti.

SONRAKİ HABER