Vance, Ukrayna Barış Gücü eleştirisini çarpıtma olarak niteledi

ABD Başkan Yardımcısı JD Vance, Ukrayna’daki barış gücü planına yönelik sözlerinin yanlış anlaşıldığını savundu. İngiltere ve Fransa’ya yönelik bir eleştiri olmadığını belirtti, tartışmalar devam ediyor.

F5HABER F5HABER
Vance, Ukrayna Barış Gücü eleştirisini çarpıtma olarak niteledi

ABD Başkan Yardımcısı JD Vance, Ukrayna’da barış gücü gönderilmesiyle ilgili açıklamalarının çarpıtıldığını ifade ederek bir düzeltme yaptı. Fox News’e verdiği röportajda, “30 ya da 40 yıldır savaş görmemiş sıradan bir ülke” ifadesini kullanan Vance’in bu sözleri, İngiltere ve Fransa’da tepkiyle karşılaşmıştı.

Vance, X platformu üzerinden yayınladığı bir mesajla, açıklamalarının bu iki ülkeyi hedef almadığını ve savaş deneyimi ile askeri teçhizat açısından yetersiz ülkeleri kastettiğini vurguladı.

“Röportajda İngiltere ya da Fransa’dan bahsetmiyorum. Her iki ülke de son 20 yıl ve daha öncesinde ABD ile birlikte cesurca mücadele etmiştir” diyerek, müttefiklerine olan saygısını dile getirdi. Bu açıklama, Avrupa’daki eleştirileri hafifletmeyi amaçlasa da, konu uluslararası kamuoyunda hâlâ tartışılıyor. Vance’in açıklamaları, ABD’nin Ukrayna politikasına dair yeni bir bakış açısı sunarken, diplomasi çevrelerinde dikkatle izleniyor.

Orijinal Açıklama ve Tepkiler
Fox News röportajında Vance, Ukrayna’nın güvenliği için en etkili çözümün ABD’ye ekonomik fayda sağlayacak bir yaklaşım olduğunu savunmuştu. “Eğer güvenliğiniz garanti altına alınmak isteniyorsa, 20 bin askerden çok daha iyi bir garanti bu olacaktır” değerlendirmesini yapmıştı. Bu ifadeler, Avrupa’da barış gücü planını değerlendiren liderler arasında farklı tepkilere yol açtı. Fransa, 18 Şubat’ta Ukrayna için düzenlenen olağanüstü zirvede konuyu gündeme getirmiş, İngiltere ise barış gücüne “hazır” olduğunu bildirmişti. Almanya, İspanya ve Polonya ise bu adımın “henüz erken” olduğu görüşünü paylaşmıştı.
Diplomasi ve Gelecek Belirsizlikleri

SONRAKİ HABER