AK Parti'den EYT'de yaş sınırı açıklaması: Hiç kimse dışarıda kaldım demeyecek
EYT düğümü çözülmeye başlıyor. Milyonlarca emeklinini beklediği EYT yasasında sona gelindi. AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hamza Dağ, EYT düzenlemesine ilişkin açıklamasında yeni mesajlar verdi. Hamza Dağ EYT düzenlemesinde yaş kriteri olacak mı? sorusuna, "Hiç kimsenin dışarıda kaldım demeyeceği bir çalışma olacak" dedi.
Gelişmelerden anında haberdar olmak için Google News'te F5Haber'e abone olun
F5Haber'e Google News'te abone olun
Abone OlAK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hamza Dağ, CNN Türk yayınında gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu.
AK PARTİ'DEN SON DAKİKA EYT'DE YAŞ SINIRI AÇIKLAMASI
(EYT'de yaş kriteri olacak mı?) EYT konusu gerçekten en ince ayrıntısına kadar çalışılması gereken ve hiç kimsenin bir mevzuat düzenlemesi yapıldığında 'Ben dışarıda kaldım' demeyeceği bir çalışma. Bakanlık o konuda da bütün ayrıntısına kadar çalışıyor. Net bir şekilde şunu söyleyebilirim, bakanlıktan aldığımız bilgiler çerçevesinde. Milletimizin maksimum memnuniyetini oluşturacak bir çalışma ortaya konacak.
EYT BU HAFTA AÇIKLANACAK
Cumhurbaşkanı Erdoğan Kabine Toplantısı sonrasında EYT için, "Yılbaşından önce gündemden çıkaracağız" dedi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin ise Kabine sonrasında gazetecilerin sorularını yanıtlarken düzenlemeye ilişkin, “Bu hafta açıklayacağız” dedi.
BAKAN BİLGİN'DEN EYT AÇIKLAMASI
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin: "EYT düzenlemesini bu hafta açıklayacağız. Yaş şartı olup olmayacağını da o gün açıklayacağız." dedi.
Seçim sonrasına kaldığı iddialarına ilişkin gelen soruya da cevap veren Bakan Bilgin, " Yok öyle bir şey. Bu hafta açıklayacağız." dedi.
Yaş şartının olup olmayacağı hakkında gelen soruya ise, "O gün açıklayacağız" diyerek cevap verdi.
EYT NEDİR?
8 Eylül 1999 tarihine kadar sigortalılık süresini ve prim gününü tamamlayan çalışanlar emekli olabiliyordu. Fakat kanunda yapılan değişiklik ile bu iki kriterin yanına bir de yaş kriteri eklendi. Böylelikle 1999’da yürürlükte olan Sosyal Sigortalar Kanunu’nda yapılan değişiklikle emekli olma yaşı değişti.
Kanundaki değişiklik öncesinde kadınlarda 20 yıl, erkeklerde ise bu değişiklik öncesi 5000 gün prim şartı ve 25 yıl sigortalılık süresi yeterliydi. 5000 gün prim yaklaşık olarak 13.5 yıla denk düşerken 18 yaşında çalışmaya başlayan bir kadın 38, 18 yaşında çalışmaya başlayan bir erkekse 43 yaşında emekli olabiliyordu.
1 Ocak 1972 doğumlu, 1 Temmuz 1994’te ilk kez sigortalı işe başlayan bir erkek işçi, çalışmaya başladığı dönemde yürürlükte olan kanun gereği 5000 prim gününü ve 25 yıl sigortalılık süresini tamamladıktan sonra emekli olabiliyordu. İşçi; 25 yıllık sigortalılık süresini tamamladığı 1 Temmuz 2019 tarihinde, 5000 prim günü ödemesini de tamamlandıysa 47 yaşında emekli olabiliyordu. Fakat 1999 yılında yapılan kanun değişikliğiyle aynı işçi 5750 gün prim ödeme, 55 yaş ve 25 yıl sigortalılık şartlarını yerine getirdiği takdirde emekli olabiliyor. Yıl bazında hesaplanırsa işçinin emekliliği 8 yıl ötelendi 750 gün fazladan prim ödemesi gerekti.
8 Eylül 1999 tarihinde 4447 sayılı Kanun ile birlikte kadınlarda emeklilik yaşı 58, erkeklerde 60 oldu. 2008 yılına gelindiğinde ise ilk kez sigortalı olarak işe başlayacaklar için 5510 sayılı Kanun ile emeklilik yaşı 65’e yükseltildi. Emeklilikte yaşa takılanlar (eyt) ; sigorta başlangıç tarihi 9 Eylül 1999’dan önce olanları ve emekli olmak için gereken prim günü ve sigortalılık süresi şartını sağlamış olsa dahi yaşından dolayı emekli olamayanları kapsar. Kendilerine ” EYT mağduru” diyen kişiler yaşlarından dolayı emekli olamıyor. Rakamlara bakıldığında ise Türkiye’de yaklaşık 6 milyon kişinin EYT’li olarak sayılabilir.
En açık ifadeyle emeklilik sigortası girişi 8 Eylül 1999 tarihinden önce olan kişiler EYT kapsamında yer alıyor. Yaş ve tarihle ilgili son durum yasal düzenlemenin açıklanmasından sonra net haline kavuşacak.