KKTC'de asgari ücret 35 bin TL oldu

Türkiye'de milyonlarca asgari ücretli zam beklerken Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde üçüncü kez asgari ücrete zam geldi. Yeni zamla birlikte KKTC'de yeni asgari ücret 35 bin 180 TL oldu.

F5HABER F5HABER
KKTC'de asgari ücret 35 bin TL oldu

Ekonomi yönetiminin uyguladığı sıkı para politikası nedeniyle bu yıl Türkiye’de asgari ücrete ara zam yapılmazken, yavru vatan Kuzey Kıbrıs’ta asgari ücrete üçüncü kez zam yapıldı. Yeni zam oranı ile birlikte Kuzey Kıbrıs’ta net asgari ücret 35 bin 180 TL’ye yükseltildi.

TÜRKİYE'DE MİLYONLAR GEÇİM MÜCADELESİ VERİYOR
Zam için yılbaşını bekleyen asgari ücretli, milyonlarca Türk vatandaşı ise 17 bin 2 TL’lik net ücretle geçim mücadelesi veriyor. Kuzey Kıbrıs’ta 18 Eylül’de gerçekleştirilen Asgari Ücret Saptama Komisyonu toplantısı sonrası Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sadık Gardiyanoğlu, yeni asgari ücretin net 35 bin 180, brüt 40 bin 436 TL olduğunu açıkladı.

EMEKLİYE DE ZAM

İşveren tarafının katılmadığı toplantıdan sonra açıklama yapan Bakan Gardiyanoğlu, son dört aylık hayat pahalılığının yüzde 19.99 olduğunu ve kamu çalışanlarına, emeklilere ve devletten yardım alanlara bu rakamın yansıtılacağını aynı şekilde asgari ücrete de bu oranın yansıtılarak yeni rakamın belirlendiğini belirtti.

Alınan karar ile ilgili 10 günlük itiraz süresi olduğuna işaret eden Gardiyanoğlu, 10 gün içinde itiraz olursa masayı tekrar kurup değerlendirme yapacaklarını belirti. Yeni rakamı Bakanlar Kurulu’na göndereceklerini belirten Gardiyanoğlu, Bakanlar Kurulu’nun sadece bu konuyu görüştüğünü aktardı.

"BİRÇOK KESİMİN SIKINTI YAŞAYACAĞINI SÖYLEMİŞTİK"

Sözcü Ekonomi Muhabiri Erdoğan Süzer, Türkiye ekonomisi hakkında değerlendirmelerde bulundu. Süzer şu ifadeleri kullandı;

*Temmuz ayında asgari ücrette zam olmazsa birçok kesimin sıkıntı yaşayacağını söylemiştik böyle de oldu.

*İktidar asgari ücrete zam yapmadığını açıkladı. Üstelik enflasyon yüzde 60'lardaydı. Ocak ayında neredeyse tüm çalışanlar yüzde 49 oranında zam aldı.

*Temmuz ayına gelindiğinde ise emekli ve memurlar bir şekilde gerek toplu sözleşme gerekse enflasyon farkı denilerek zam yapıldı.

*KKTC'de ekonomi programı yok, orada özellikle işçiler üzerinden onların maaşları üzerinden yapılan bir program yok. Bizde bütün iş çalışanlarının dondurulması anlamına gelen yol deneniyor.

ASGARİ ÜCRET KAÇ TL OLACAK?

*İktidar dedi ki asgari ücret komisyonunu çağırırım ve ben bu komisyonu tekrar oluştururum; hayat pahalılığını karşılayabilecek bir zammı oluştururum. Bizde ki bu dramatik durum daha da devam edecek.

*Asgari ücret şu an 17 bin 2 lira. Temmuz ayında yapılması gereken en aşağı yüzde 20, emekli zammına ve memur zammına yakın olarak söylense bile, beklenen zam buydu.

*En az 22 bin lira olması gereken asgari ücret şu anda 17 bin lira. Asgari ücret tespit komisyonu aralık ayında tekrar toplanacak ve 'asgari ücreti 20 bin civarına yapalım mı?' olarak görüşecekler. O yüzden 22 bin lira olması gereken asgari ücret 17 bin lira ile pazarlık masasına oturmuş olacak.

SONRAKİ HABER