TÜİK: Ağustosta yıllık enflasyon 51,97

İnandırıcı olmayan verileri nedeniyle eleştirilerin odağında olan olan TÜİK, ağustos ayı enflasyon verilerini beklentinin altında açıkladı. TÜİK verilerine göre enflasyon yıllık yüzde 51,97, aylık ise 2,47 artış gösterdi.

F5HABER F5HABER
TÜİK: Ağustosta yıllık enflasyon 51,97

Temmuz ayında aylık enflasyon yüzde 3,23; yıllık enflasyon ise yüzde 61,78 olarak gerçekleşmişti.

Eğitim sezonunun yaklaşmasıyla aylık ve yıllık bazda en çok fiyat artışı yaşanan harcama grubu da eğitim oldu.

TÜİK verilerine göre, Ağustos'ta eğitim grubunda fiyatlar aylık olarak yüzde 11,34 arttı. Doğalgaz zammının da etkisiyle eğitim grubunu aylık yüzde 8,51 ile konut grubu izledi. Konutun ardından yüzde 4,46 ile alkollü içecekler ve tütün geldi.
Yıllık olarak eğitim grubunda artış yüzde 120,81 oldu. Yıllık enflasyonda eğitimi yüzde 101,49 ile konut, yüzde 67,70 ile lokanta ve oteller izledi.

Endekste kapsanan 143 temel başlıktan Ağustos ayı itibarıyla, 22 temel başlığın endeksinde düşüş gerçekleşirken, 3 temel başlığın endeksinde değişim olmadı. 118 temel başlığın endeksinde ise artış gerçekleşti.

Beklentilere paralel

Bloomberg HT anketine katılan kurumların beklentisi Ağustos'ta aylık enflasyonun yüzde 2,6; yıllık enflasyonun ise yüzde 52,1 seviyesinde olması yönündeydi.

Temmuz ayında yönetilen-yönlendirilen ürünlere yapılan zamların ardından aylık bazda enflasyon hızlanma kaydedilmiş, ekonomi yönetiminden gelen mesajlar bu yükselişin geçici olduğuna dikkat çekmişti.Ağustos ayında ise doğalgaz fiyatlarına zam gerçekleşmişti.

Geçen hafta yapılan Para Politikası Kurulu toplantısının özetlerinde Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Ağustos ayında aylık enflasyonun, gıda fiyatlarındaki düşük seyrin de etkisiyle bir önceki aya kıyasla yavaşlayacağını belirtmişti.

Öncü göstergeler yavaşlama sinyali vermişti
Enflasyon açısından öncü göstergeler olarak kabul edilen İstanbul Ticaret Odası ve Türk-İş'in verileri de enflasyon ivmesinde yavaşlamaya dikkat çekmişti.

İTO verilerine göre perakende fiyat hareketlerinin göstergesi olan İstanbul Ücretliler Geçinme İndeksi Ağustos'ta bir önceki aya göre yüzde 1,73 arttı. Yıllık olarak ise artış yüzde 61,57 oldu.

Türk-İş'in Ağustos ayına ilişkin açlık ve yoksulluk araştırmasında yıllık gıda enflasyonu yüzde 57,99 ile Aralık 2021'den bu yana en düşük seviyeye gerilemişti.

SONRAKİ HABER