Emekli maaşlarında sürpriz öneri: Milyonlar bunu bekliyor

TBMM AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler’in emeklilik sisteminin güncellenmesi için çalışma yapacaklarını söylemesi, emeklilerde önemli beklentiler oluştururken emekli maaşları hakkında sürpriz bir öneri geldi.

Emekli maaşlarında sürpriz öneri: Milyonlar bunu bekliyor - Sayfa 1

TBMM AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler’in emeklilik sisteminin güncellenmesi için çalışma yapacaklarını söylemesi, emeklilerde önemli beklentiler oluştururken, Türkiye Emekliler Derneği (TÜED) Başkanı Kazım Ergün yeni sistem için önerilerini anlattı.

Ergün “Daha fazla prim ödeyen ya da daha çok çalışan, daha az çalışandan daha az emekli maaşı almamalı” dedi.

Emekli maaşlarında sürpriz öneri: Milyonlar bunu bekliyor - Sayfa 2

Türkiye’deki sistemde 2 çalışana 1 emekli dahi düşmediğini, bu oranın 2 çalışana karşılık yaklaşık 1,7 emekli olduğunu ifade eden Ergün “Emeklinin hayatıyla ilgili alınacak her doğru kararı destekleriz ancak fakir emekliliği getirirlerse asla.

Şu anda kök maaşlar 12 bin 500 liranın altında. Öyle önemli kararlar alınmalı ki ağlayan bir emekli topluluğu değil, ‘Benim hakkım buymuş’ diyen bir emekli topluluğu oluşmalı.

Eskiden 25 yıl çalışana yüzde 70 oranla emekli maaşı bağlanıyordu, şimdi aylık bağlama oranı yüzde 35’e düştü. Yeni bir sistem hazırlanırken, mutlaka bu konuda bilgi ve beceri sahibi olan bizim gibi kuruluşlarla aynı masada olunmalı. Onlara, nelerin faydalı olacağını, nelerin sıkıntı oluşturabileceğini söyleriz. Yeni sistemde hak ettiğin kadar hak almalısın. Prim miktarı, prim günü ve yaş kriterleri, bir sisteme bağlanmalı” değerlendirmesinde bulundu.

Emekli maaşlarında sürpriz öneri: Milyonlar bunu bekliyor - Sayfa 3

ERKEN EMEKLİLİK ZARAR VERİYOR

İnsanların en verimli yaşlarının 40 ila 60  olduğunu ifade eden Ergün “38 yaşında kadınlar, 43 yaşında erkekler emekli oluyor; bu doğru değil. Erken emekliliğin, Türkiye’ye zarar verdiğini yıllardır söylüyorum” ifadelerini kullandı.

Emekli maaşlarında sürpriz öneri: Milyonlar bunu bekliyor - Sayfa 4

Geçtiğimiz günlerde gazetemize konuşan AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler “Emeklilik sisteminin güncellenmesi konusunda kapsamlı bir çalışma ortaya koyacağız. Biz bu hâliyle, sürekli bütçeden emeklilik sistemine kaynak aktararak bunu sürdürmeye çalışıyoruz.

Bu, çok doğru bir şey değil. Emeklilik sistemini daha adil, daha sürdürülebilir bir zemine oturtmamız lazım. Gelişmiş ülkelerde, 45-50 yaşında emekli olmaz ama bizde var. Bunu yaş olarak da, prim miktarı olarak da, süre olarak da daha gerçekçi bir zemine ulaştırmamız gerekiyor” demişti.