Enflasyon kredi kartlarını etkiledi

Merkez Bankası ekonomistleri, tarafından yapılan araştırmada, kredi kartları harcamalarındaki artışın nedeninin yüksek enflasyon olduğu açıklandı.

Enflasyon kredi kartlarını etkiledi - Sayfa 1

Merkez Bankası ekonomistleri, tarafından yapılan araştırmada, kredi kartları harcamalarındaki artışın nedeninin yüksek enflasyon olduğu açıklandı.
 

110
Enflasyon kredi kartlarını etkiledi - Sayfa 2

Merkez Bankası(MB) ekonomistleri “Kartlı Harcama Tercihlerinde Son Dönem Eğilimler” başlıklı araştırma notunu bloğa taşıdı. MB ekonomistleri, yüksek enflasyon itirafında bulundu. Dijital kanalların yaygınlaşmasının ve yüksek enflasyonla birlikte nakit taşıma maliyetinin artmasının banka ve bireysel kredi kartlarının kullanımını artırdığı belirtildi.

210
Enflasyon kredi kartlarını etkiledi - Sayfa 3

KREDİ KARTI HARCAMALARINI YÜKSEK ENFLASYON ETKİLEDİ

Merkezin Güncesi’nde, “Kartlı Harcama Tercihlerinde Son Dönem Eğilimler” başlıklı bir analiz yayımladı. Dijital kanalların yaygınlaşması ve yüksek enflasyonla birlikte nakit taşıma maliyetinin artması banka ve bireysel kredi kartlarının (BKK) kullanımını artırdığı analizde belirtilirken, “Kartların nakit avans ve vadeli ödeme imkanları ile tüketicilere borçlanma imkanı sunması da bu gelişime katkı sunuyor. Son yıllarda görülen yüksek enflasyonun da etkisi ile kartlı harcama bakiyesi nominal ve reel bazda belirgin bir şekilde yükseliyor. 

310
Enflasyon kredi kartlarını etkiledi - Sayfa 4

Bu yazıda, kartlı harcama bakiyesinde gözlenen reel artışı inceliyoruz ve ödeme aracı tercihlerinde bireylerin nakit yerine kart kullanımına yönelmesinin bu artışta önemli bir belirleyici olduğunu gösteriyoruz” denildi.

410