EYT şartlarının ayrıntıları belli oldu: Kadın ve erkeklerde prim kaç gün?

Emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) konusundaki yasa meclisten geçti. Toplamda 5 milyon çalışanı etkileyen düzenlemeye göre 2023 yılında 2 milyon 250 bin kişi emekli olabilecek. Koşulları yerine getirenler, süre sınırı olmaksızın, SGK ve e-Devlet'ten başvuru yapabilecek. Peki, EYT şartları neler? Kadın ve erkeklerde prim kaç gün, sigortalı süresi kaç yıl? İşte EYT şartlarının ayrıntıları...

EYT şartlarının ayrıntıları belli oldu: Kadın ve erkeklerde prim kaç gün? - Sayfa 1

TBMM Genel Kurulunda kabul edilen EYT düzenlemesinin Resmi Gazete'de yayımlanmasının ardından yürürlüğe girmesiyle düzenleme kapsamında olanların emeklilik başvurularıyla ilgili süreç başladı.  

EYT şartlarının ayrıntıları belli oldu: Kadın ve erkeklerde prim kaç gün? - Sayfa 2

EYT başvurusunda bulunmak isteyen vatandaşlar, başta prim şartı olmak üzere birçok soruya yanıt arıyor.

EYT şartlarının ayrıntıları belli oldu: Kadın ve erkeklerde prim kaç gün? - Sayfa 3

EYT ŞARTLARI
 EYT'de herhangi bir yaş sınırı uygulanmayacak. Toplam 5 milyon çalışanı etkileyen düzenlemeyle, 2023 yılında 2 milyon 250 bin kişi emekli olabilecek.

 

EYT şartlarının ayrıntıları belli oldu: Kadın ve erkeklerde prim kaç gün? - Sayfa 4

Yasadan, 9 Eylül 1999 öncesinde işe girenler yararlanacak. 4/a (SSK) sigortalıları için kadınlarda 20, erkeklerde 25 yıllık sigortalılık süresi ve 5000-5975 arasında kademeli prim gün şartlarını taşıyanlar, 4/b (Bağkur) ve 4/c ( Emekli Sandığı) sigortalıları için de kadınlarda 20 tam yıl, erkekler de 25 tam yıl hizmeti olanlar aylık alabilecek.