EYT’liye teşvik kalkıyor: İşverenlerin de maliyeti artacak

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde görüşülen Vergi Kanunları ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, önümüzdeki hafta yasalaşarak Resmi Gazete’de yayımlanması bekleniyor. Bu durumda, Ağustos ayından itibaren işverenler için işçi çalıştırmanın maliyeti artacak. Peki, bu ne anlama geliyor?

EYT’liye teşvik kalkıyor: İşverenlerin de maliyeti artacak - Sayfa 1

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) görüşülen Vergi Kanunları ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi kapsamında, emekli aylıklarının en düşük 12 bin 500 TL olarak ödenmesine dair düzenleme yer alıyor. Bunun yanı sıra, işverenleri yakından ilgilendiren iki önemli düzenleme daha bulunuyor.
 

110
EYT’liye teşvik kalkıyor: İşverenlerin de maliyeti artacak - Sayfa 2

Sigorta prim oranları artacak
Teklifin ilk yedi maddesi TBMM'de kabul edildi ve önümüzdeki hafta Resmi Gazete’de yayımlanması bekleniyor. Milliyet'ten Cem Kılıç'ın yazısına göre düzenleme yasalaşırsa, Ağustos ayından itibaren işverenler için işçi çalıştırmanın maliyeti artacak. İşverenlerin, SGK’ya aktardıkları sigorta prim oranlarında değişiklik yapılacak.

210
EYT’liye teşvik kalkıyor: İşverenlerin de maliyeti artacak - Sayfa 3

Mevcut düzenleme: İşverenler, işçilerin brüt ücretlerinden yüzde 15 prim keserek SGK’ya aktarırken, yüzde 22.5 oranında işveren primi ödüyor. Primlerini düzenli ödeyen işverenler için uygulanan 5 puanlık teşvikle bu oran yüzde 17.5’e iniyor.
 

310
EYT’liye teşvik kalkıyor: İşverenlerin de maliyeti artacak - Sayfa 4

Yeni düzenleme: Kısa vadeli sigorta kolları prim oranı yüzde 2’den yüzde 2.25’e çıkarılacak. Bu değişiklikle birlikte, işverenlerin işçileri adına ödedikleri prim miktarı artacak. Örneğin, sigorta primine esas kazancı 80.000 TL olan bir işçi için işverenin ödediği prim, bin 600 TL’den bin 800 TL’ye yükselecek, yani 200 TL ek maliyet oluşacak.
 

410