3600 ek gösterge hangi meslek gruplarını ilgilendiriyor?

Memur- Sen Genel Başkanı Ali Yalçın 6. Dönem toplu sözleşme döneminde, kamu çalışanlarının elde ettiği kazanımları konu alan bir değerlendirme toplantısı yaparak son günlerde gündemde olan 3600 ek göstergeyle ilgili açıklamalarda bulundu.

GASTE24 GASTE24
3600 ek gösterge hangi meslek gruplarını ilgilendiriyor?

Memur-sen Genel merkezinde düzenlenen toplantıya Genel Başkan Ali Yalçın, Sağlık-Sen Genel Başkanı Semih Durmuş, Bayındır Memur-Sen Başkanı Soner Can Tufanoğlu, Toç Bir-Sen Başkanı Hüseyin Öztürk'ün yanı sıra çok sayıda sendika temsilcisi ve basın mensubu katıldı.

Memurlar.net'in de olduğu toplantıda konuşan Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, 3600 Ek Gösterge'nin sadece 4 meslek grubunda mı uygulanacak sorusu üzerine; Sadece belirli meslek gruplarında değil, tüm kamu çalışanları düzeyinde geniş kapsamlı bir çalışma yürütüyoruz, önümüzdeki süreçlerde detayları kamuoyu ile paylaşacağız ifadelerini kullandı .

'Emekli maaşlarında 700 TL artış olacak'

Başkan Ali Yalçın, 3600 Ek Göstergenin yürürlüğe girmesiyle birlikte emekli maaşlarında 700 TL artış olacağını belirtti.

'400 TL Sendikanın kasasına değil, üyelerin keselerine girecek'

6. Dönem toplu sözleşme kazanımlarını masaya yatıran Başkan Yalçın, sendika üyelerinden alınan 400 TL iyileştirme kesintilerinin sendikanın kasasına değil, üyelerin kesesine gireceğini söyledi.

6.Dönem toplu sözleşmenin kazanım yönüyle en gelişkin ve en reformist bir sözleşme olduğunun altını çizen Yalçın, kamu çalışanlarının yüzde 30, yüzde 40 gibi kazanımı'nın olduğunu belirtti.

'4688 sayılı kanun değişmeli'

4688 sayılı Kamu Görevlileri sendikaları ve Toplu Sözleşme Kanunu'nun kamu çalışanlarının sorunları karşısında sorun çözmede yetersiz kaldığını hatırlatan Memur-Sen başkanı, bu kanunun tamamıyla değiştirilmesinin gerektiğini söyledi.

İşte 6. Periyot Toplu Kontratta masaya yatırılan hususlar ve satır başları şu formda;

Memursen Lideri Yalçın: 6. Periyot Toplu Mukavele ile 92 yeni kazanım elde ederken, geçmiş devirlerde elde ettiğimiz 87 kazanımda ise kapsam genişlemesi, ölçü yükselmesi biçiminde değişim yaptık. Toplu Mukavele ile toplamda 350 kazanım üreterek kamu vazifelilerinin beklentilerini gerçekle, sorunlarını tahlille buluşturduk. 6. Periyot Toplu Sözleşme sonucunda kamu vazifelilerinin maaşlarında/ücretlerinde iki yılda yüzde 30 ila yüzde 40 ortasında artış sağlayarak maaş artışında yeni bir rekora imza attık, toplu sözleşme müzakereleriyle iştirakçi, katkı temelli, tahlil odaklı ve beraber düşünme temelli bir eşik üretti.

6. Devir Toplu Mukavele hem toplumsal medyada meydana getirilen etkinliklerle hem de Anadolu Meydanında meydana getirilen süper hareketle örgütlülüğün ve örgütlü gücün emek gayretindeki yerini ve bedelini bir sefer daha teyit etti.

26 Temmuz’da başlamış olan sürecin, 2 Ağustos’ta gerçekleşen birinci oturumun ve 22’sinde imza ile taçlanan son oturumun özeti, süreci ve sonuçlarıyla emeğin ve işçinin öncelendiği, pahasının yüksettildiği, alın terinin karşılığının da daha üst düzeylere çekildi bir uzlaşma ve mukavele metni ortaya çıktı.

6. Devir Toplu Kontratın kimi hususi istikametlerini, niteliklerini ve tarihte yer edinmesini sağlayacak temel çerçevelerini tabir etmek gerekiyor. 2023’ün birinci altı ayı için uzlaşılan 68’lik oran bugüne dek alınmış en yüksek dönemsel artış oranı.

2023 yılı toplamda yüzde 14’lük, kümülatifte yüzde 14,48’lik artış oranı bugüne dek yıllıkta alınmış en yüksek oran bulunduğunu açıklandı.

‘En fazla kazanım barındıran toplu sözleşme, bu toplu sözleşme’

Işgören-Sen Lideri: İki senelik toplamda alınan yüzde 26’lık oran, kümülatifte yüzde 28, 61’lik oran bugüne dek alınmış en yüksek. Şu demek oluyor ki bugüne oranlar bakımından üç istikametiyle yeni üstün dereceli oluşturan toplu kontrattan bahsediyoruz. 1-Bir toplu kontratta ek ya da yeni kazanım kanalıyla toplamda 179 kazanımla en fazla kazanım barındıran toplu sözleşme.

2- Hizmet kollar istikametiyle hem kazanım sayısı hem de kamu maliyesinden kamu görevlilerine aktarılacak istikametiyle en yüksek sayılı ve en yüksek dengeli toplu mukavele.

3-Toplu sözleşme ikramiyesinde 3 kata yaklaşan artışla rastgele bir maaş ögesinde elde edilmiş en yüksek artış oranı. Sadece toplu mukavele ikramiyesini aslolan kıymetli kılan, sendikalı olmanın kıymeti ve kıymeti şahsen bir sendikal hakla şu demek oluyor ki toplu pazarlıkla kayıt ve imza altına almasıdır.

Toplu mukavele ikramiyesi, 6. Devir Toplu Sözleşme ile beraber sendikalılar açısından emeğin karşılığı, hala sendikasız kalma yanılgısında bulunanlar içinse emek gayreti davetidir.

Toplu mukavele ikramiyesi noktasındaki bu kazanımlar, 6. Dönme Toplu Mukavelenin reformist birinci ögesidir. Sadece bununla hudutlu değil. Bu toplu mukavelede sözleşmeliler için güvence, tüm kamu vazifelileri için ise ek gösterge pazarlığına, kapsamına ve toplu mukavele metnine dahil olmuştur. Özetlemek gerekirse 6. Periyot Toplu Sözleşme ile toplu mukavelenin kapsamı da genişletilmiştir. Dün toplu mukavelenin kapsamında değil denilen hususlar bu toplu sözleşme ile hususu ve kazanımı haline getirilmiştir. Bu tam manasıyla kamu vazifelileri sendikacılığında, kamu vazifelilerinin sendikal haklarında büyük bir ıslahat ve uzun seneler tesirini sürdürecek bir milattır.

6.Dönem Toplu Mukavele kazanımları başlıklı toplatıda kamu çalışanlarının gelir bazında kazanımlarıda masaya yatırıldı. Bahis hakkında detaylı sayılar veren Yalçın: Biz, 6. Periyot Toplu Sözleşme ile merkezi yönetim bütçesinden 2 senelik süreçte ortalama 120 milyarlık bir deposu kamu vazifelilerinin bordrosuna ve aile bütçesine yönlendirmiş olduk. Hizmet kolları da dikkate alındığında bu sayı iki senelik toplamda ortalama 150 milyara ulaşıyor. Bu manasıyla 6. Devir Toplu Sözleşme teşvik paketidir, rahmet paketidir, gelir dağılımında hakkaniyet çizgisine yakınlaşma paketidir.

Bu toplu sözleşme, Pandeminin ağır yükünü fedakarca taşıyan sağlık işçilerinin hakkını gözetme, alın terini yüceltme, fedakarlığını ödüllendirme kontratıdır. Bu toplu mukavele ne düşük devlet memuru aylığının ve devlette en düşük maaş alan İHS’li işçinin yükseltme paketidir, kamuda minimum maaşa münhasır uygunlaştırma paketidir.

Etkinlik alanlarına nazaran toplu mukavele kazanımları ve oranları

6. Periyot Toplu Kontratta Kamu Vazifelileri İ in Elde Edilen Kimi Kazanımlar ve Memursen’in paylaşmış olduğu sayılar: Işgören-Sen: Genel Toplu Mukavele ile Işgören-Sen olarak; Kamu vazifelilerinin maaş ve fiyatlarına; * 2022 için yüzde 5 + yüzde 7

*2023 için yüzde 8+ yüzde 6 katsayı artışı sağlandı

Kamu vazifelilerinin maaş ve fiyatlarında iki yılda toplam yüzde 28,61 artış sağladık.’Toplu Sözleşme İkramiyesinde yüzde 262’lik artış’ * Toplu Sözleşme ikramiyesini; 135 TL’den, 1 Ocak 2022’de 400 TL’ye, 1 Temmuz 2023’te toplamda yüzde 262 artışla 489 TL’ye yükselmesini sağladık. Sendikalı kamu vazifelileri için senelik 1.060, birinci kere sendika üyesi olacak kamu vazifelileri için ise 1.600 TL ek artış sağladık. * Kamu vazifelilerinin senelerdir beklediği 3600 ek göstergeyi öncelikler ortasına koyarak 2022 yılı içinde emek harcama yapılmasına dair somut bir adım atılmasını sağlandı.

* 2022 yılı içinde kontratlı istihdam meselesinin tahliline dair somut adım atılmasını sağlandı

* Muhafaza ve Güvenlik görevlilerine aylık 58 TL, silahlı savunma ve güvenlik görevlilerine aylık 89,65 TL ek artış sağlandı.

4/C’den 4/B’ye geçen işçiye aylık 180 TL ek ödeme kaynaklı ek artış sağlandı.

* KİT işçisine senelik 1.504 ila 520 TL ek artış sağladık.

* KİT’lerde müdürlere 108 TL ek edilerek toplamda 448,36 TL, yardımcılarına 180 TL ek artış sağladık

Eğitim, Sağlık ve Toplumsal Hizmetler alanındaki kazanımlara ilişkin sayılarda şu formda paylaşıldı;

EĞİTİM ÖĞRETİM VE BİLİM HİZMETLERİ KOLUNDA:

Yüksek lisans öğretmenlere 28,28 TL, doktoralı öğretmenlere 31,71 TL ek artış sağladık. Belleticilik vazifesi icra eden öğretmenlere senelik 1.820 TL ek artış sağladık.

Yurt ve Kurs işçisine senelik 840 TL ek artış sağlandı.

SAĞLIK VE SOSYAL HİZMETLER KOLUNDA;

Sağlık çalışanlarına 270 TL ila 420 TL ortasında ek artış sağlandı.

Sağlık teknikeri ve sağlık memurlarına senelik 1.188 TL ek artış sağlandı.

Nöbet fiyatlarında; resmi ve dini bayramlarda 9625 artış sağlandı.

Diyanet, Bankacılık ve Ofis hizmetlerindeki kazanımlar ise;

DİYANET VE VAKIF HİZMETLERİ KOLUNDA: Murakıp unvanlı işçiye senelik 2.364 TL, Cami ve mescitlerde misyon icra eden din görevlilerine ramazan ayı süresince 269 TL, Cami-mescitlerde misyon icra eden din görevlilerine dini bayram ve genel dinlence günlerindeki emekleri kapsamında 135 TL ek artış sağlandı.

OFİS BANKACILIK VE SİGORTACILIK HİZMETLERİ KOLUNDA”

Hakim ve savcılarla beraber mesai saatleri haricinde çalışanlara aylık 236 TL, e Hakkaniyet Hizmetleri Tazminatında senelik 1.075 ila 3.327 TL, EGM ve MSB’deki sivil çalışana senelik 3.360 TL ek artış sağlandı.

Ziraat, Orman, İnşaat, Endüstri ve Lokal İdareler hizmet kolundaki kazanımlar;

TARIM VE ORMANCILIK HİZMETLERİ KOLUNDA;

Orman yangınlarıyla çabada hava vasıtalarında misyon alan işçiye senelik 11.003 TL, Kontratlı statüdeki orman koruma memurlarına senelik 2.160 TL, AOÇ yöneticilerine ve işçisine senelik 2 bin 265 TL ila 6 bin 796 ortasında ek artış sağlandı.

LOKAL İDARE HİZMETLERİ KOLUNDA; Toplumsal İstikrar Tazminatında 444 TL ek artış (oransal tarafıyla yüzde 25 artış) sağladık. İkramiye ödenen işgören sayısını yüzde 10’dan yüzde 30’a yükselttik. yüzde 20 işçiye daha 11.327,22 TL ek artış elde etme imkanı sağlandı.

BAYINDIR İNŞAAT VE KÖY HİZMETLERİ KOLUNDA: KGM’de Şube şeflerine aylık 125 TL, Karla çaba işçisine senelik 1.079 TL ek artış sağlandı.

GÜÇ SANAYİ VE MADENCİLİK HİZMETLERİ KOLUNDA:

Yüksek tansiyonda çalışan EİAŞ, EÜAŞ, ve TEDAŞ işçisine senelik 2.640 TL, Türk Standardları Enstitüsü işçisine senelik 3.000 TL Akaryakıt ikmal, NATO-POL işçisine senelik 2.148 TL ek artış sağlandı.

BASIN YAYIN VE BAĞLANTI HİZMETLERİ KOLUNDA: TRT Genel Müdürlüğü işçisinin brüt fiyatlarında 250 ila 550 TL, e PTT’de İHS’li işçinin temel fiyatlarına 300 TL ek artış sağlandı.

ULAŞTIRMA HİZMETLERİ KOLUNDA:

Havacılık Tazminatında Yüzde 50 artış sağladık. Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü işçisine senelik 3.540 ila 1.188 TL ek artış sağlandı.

KÜLTÜR VE SANAT HİZMETLERİ KOLUNDA

Cumhurbaşkanlığı Millet Kütüphanesi ile 24 saat hizmet veren kütüphanelerde misyonlu çalışana senelik 14.400 TL, Kazıbilimci ve müze araştırmacısı unvanlı işçiye antik, zamanı azca ve yazma yapıtları zimmeti bulunanlara 100 TL’ye kadar ek artış sağlandı. suretiyle birçok hizmet kolunda faliyet gösteren kurumlara ilişkin toplu mukavele sonrası kazanılan mali artış tablolarını paylaştık.

3600 ek gösterge hangi meslek gruplarını ilgilendiriyor? - Resim : 1

Önemli Not: Bu haber içerik ortaklığı kapsamında GASTE24 internet sitesinden, F5Haber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak geldiği şekliyle alınmıştır. Bu haberlerin hukuki muhatabı haber kaynaklarıdır. Haberlerle ilgili her tür şikayetinizi [email protected] adresimize gönderebilirsiniz.
SONRAKİ HABER