'Sektörün geleceği parlak' diyerek girişimcilere çağrı yaptı

Koronavirüs salgınına rağmen artan alışveriş trendini köşesine taşıyan Yaşar Süngü, verilerle e-ticaretin geldiği noktayı gözler önüne serdi. Girişimcilere e-ticarete kafa yormaları tavsiyesinde bulunan Süngü, 'Değer mi, değer' yorumunda bulundu.

GASTE24 GASTE24
'Sektörün geleceği parlak' diyerek girişimcilere çağrı yaptı

Yaşar Süngü'nün "E-ticaret çarşısında dükkan açmak" başlıklı yazısının tamamı:

Covid19 salgını ya da moda tabiriyle pandeminin damga vurduğu 2020 yılı dünyada ve Türkiye’de e-ticaret için sıçrama yılı oldu.

“Bankalararası Kart Merkezi (BKM) verilerine göre Türkiye’de 2019’da 190 milyar TL olan internetten kartlı ödeme hacmi 2020’de yüzde 37 artışla 260 milyar TL’ye ulaştı.

E-ticaret hacmindeki artış 2021’de de devam etti.

İlk 5 aylara bakıldığında görülen tablo şöyle:

2019’da 71,9 milyar TL olan internetten satışlar 2020’de 86,5, 2021’de ise 149,9 milyar TL’ye ulaştı.

Bir başka ifade ile bu yılın ilk beş ayında internetten yapılan satışlar 2019’un aynı dönemine göre yüzde 108 arttı.

**

TGSD Talks’da sektör temsilcileri ‘e-ticaret, pazar yerleri ve markalaşma’ konularını masaya yatırdı.

Sanal platforma katılan Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği (TGSD) Müşterek Başkanı Sanem Dikmen, Mavi CEO’su Cüneyt Yavuz, Hepsiburada Fashion & Lifestyle Grup Direktörü Aslı Özer, Trendyol Kıdemli Kategori Müdürü Burcu İnan ve Mavi Global E-Ticaret Direktörü Barış Akyürek sektördeki yeni gelişmeleri anlattılar.

**

Sektör temsilcilerine göre pandemi sürecinde büyük bir sıçrama yapan online alışveriş alışkanlığı bundan sonra da devam edecek.

Abiye giysi ve takım elbise gibi bazı kıyafetler için mağazaya gitme ve ürünü yerinde deneyimleme alışkanlığı sürse bile diğer kategorilerde online satışın payı artacak.

Pazarda kalmak, rekabet gücünü korumak isteyen tüm firmaların e-ticaret altyapılarını güçlendirmeleri ve bu alanda iş birliklerini geliştirmeleri gerekiyor.

**

Bu yılın ilk çeyreğinde e-ticaret büyümesi globalde yüzde 185, Türkiye’de ise yüzde 258 olmuş.

Bu şu demek; Türkiye müşterisiyle, potansiyeli ile, üretici ve satıcısıyla bu alanda öne çıkan bir ülke.

Tüketicilerin yeni markaları denemeye hazır olduğunu vurgulayan hazır giyimcilere göre, bugün hiç bilinmeyen bir markanın e-ticareti doğru kurgulaması halinde başarılı olma şansı çok yüksek.

Bu nedenle ilgisi olanlar için e-ticaret denemeye değer bir alan.

Ticarete yatkın, girişimciliğe ilgisi olanların çabuk yükselebileceği, kendi işini kurabileceği ve iyi para kazanabileceği bir alanın adı e ticaret.

Kripto paralarla köşe dönme hayali kuranlar için de hayallerini gerçekleştirebilecekleri meşru bir zemin aynı zamanda.

**

2020’yi yüzde 3,1 ihracat kaybı ile kapatan hazır giyim sektörü, 2021’e e ticaretin de etkisi ile kısmen daha iyi başladı.

17 Mayıs’taki normalleşme adımları ile iç pazarda önemli bir canlanma oldu.

2020’yi yüzde 40-50 ciro kaybı ile kapatan hazır giyim markalarının büyük kısmı 2019’daki satış düzeylerine ulaştılar.

1 Temmuz’da yani yarın tüm kısıtlamaların kaldırılması ve turist sayısındaki artışa paralel olarak iç pazarda satışların daha da canlanacağı tahmin ediliyor.

Salgınla ekonomik eşitsizliğin arttığı, gelir dağılımının iyice bozulduğu, yoksullaşmanın arttığı bir zaman diliminde yaşıyoruz.

Çalışma ortamlarının azaldığı böyle bir dönemde becerisi olanların, girişimci ruhlu insanların e ticaret üzerinde kafa yormaları tavsiye ediliyor.

Denemeye değer mi?

Değer.

**

Bilişim Sanayiciler Derneği’nin (TÜBİSAD) son raporlarına göre, pandeminin etkisiyle 2020’de internetten satış yapan işletme sayısı bir önceki yıla kıyasla 4 katına çıktı.

E-ticarete katılan işletme sayısı 2015’ten bu yana toplam yüzde 42 arttı.

E-ticaretin GSYH’ya oranının yüzde 4,5’e ulaşmasıyla Türkiye artık olgun pazarlar arasına girdi.

E-ticaret harcamaları yüzde 45 büyüdü.

Dünyada da internet kullanan her beş kişiden dördü e-ticareti deneyimlemiş bulunuyor.

Yine rapora göre Türkiye’de e-ticaret yapan işletmelerin yüzde 22’si ek istihdama ihtiyaç duyduğunu belirtmiş.

Fakat sektör sadece internet satışı yapan firmalardan da ibaret değil.

E-ticaret ile bağlantılı birçok yan sektör var.

Tüm sektör paydaşlarını hesaba katarsak, sektörde ek istihdam ihtiyacı duyan firma oranı yüzde 50’den fazla.

Sektörde e-ticaret uzmanı, e-ticaret yöneticisi, pazarlama uzmanı, grafiker, SEO uzmanı, lojistik uzmanı, sosyal medya temsilcisi, çağrı merkezi personeli, depo personeli, yazılımcı, proje yöneticisi ve analist gibi birçok kategoride istihdam açığı var.

TOBB E-ticaret Meclisi Üyesi, Ticimax E-ticaret Sistemleri Kurucusu Cenk Çiğdemli, “E-ticaretin her kademesinde yeni personel ihtiyacı var ve bu ihtiyaç her geçen ay artıyor” diyor.

Yani sektörün geleceği parlak.

Önemli Not: Bu haber içerik ortaklığı kapsamında GASTE24 internet sitesinden, F5Haber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak geldiği şekliyle alınmıştır. Bu haberlerin hukuki muhatabı haber kaynaklarıdır. Haberlerle ilgili her tür şikayetinizi [email protected] adresimize gönderebilirsiniz.
SONRAKİ HABER