Gayrimenkul alım-satımı yapacak herkesi ilgilendiriyor! Tapu harçlarına indirim hazırlığı

Gayrimenkul işlemlerinde ödenen tapu harçlarıyla ilgili yeni bir hazırlığa geçiliyor. Meclis’in açılmasıyla birlikte torba yasa kapsamında tapu harçlarında indirim yapılacağı belirtiliyor. Peki 1 milyon TL’lik bir arazi satışı için taraflar ne kadar tapu harcı ödüyor? Tapu harçlarında ne kadarlık bir indirim yapılmalı? İşte detaylar...

Gayrimenkul alım-satımı yapacak herkesi ilgilendiriyor! Tapu harçlarına indirim hazırlığı - Sayfa 1

Meclis’in açılmasıyla birlikte gündeme gelecek olan ekonomi torba yasa teklifi kapsamında gayrimenkul alım satımındaki tapu harç oranlarında değişiklik yapılacağı belirtiliyor. Buna göre tapu harç oranlarında indirim yapılması için teklif sunulacak.

117
Gayrimenkul alım-satımı yapacak herkesi ilgilendiriyor! Tapu harçlarına indirim hazırlığı - Sayfa 2

Milliyet'te yer alan habere göre; Normal şartlarda gayrimenkul işlemleri için ödenecek harç tutarı belediyelerin belirlediği beyan değeri üzerinden tespit ediliyor.

217
Gayrimenkul alım-satımı yapacak herkesi ilgilendiriyor! Tapu harçlarına indirim hazırlığı - Sayfa 3

Ancak belediyenin değeri ile gayrimenkulün gerçek değeri arasında ciddi farklar olabiliyor. Burada oluşacak kayıt dışılığın giderilmesiyle ilgili maddenin torba yasa teklifinde yer alması planlanıyor. Üzerinde durulan düzenlemeye göre alıcı ve satıcıdan alınan tapu harç oranları düşürülecek.

 

317
Gayrimenkul alım-satımı yapacak herkesi ilgilendiriyor! Tapu harçlarına indirim hazırlığı - Sayfa 4

Peki mevcut sistemde tapu harçları nasıl belirleniyor? 1 milyon TL’lik bir arazi satışında ne kadar tapu harcı çıkıyor? Tapu harçlarında indirim ne kadar olmalı?

417