Üniversite taban puanları nasıl belirlenir?

Üniversitelerin taban puanları neye göre belirleniyor ya da taban puan ne anlama geliyor gibi soruların yanıtları her öğrenci için önemlidir.

F5HABER F5HABER
Üniversite taban puanları nasıl belirlenir?

Bugünlerde öğrencilerin gündeminde 2024 yerleştirme puanları ve kontenjanlar bulunuyor. Aslında taban puanlar, öğrenciler için önemli bir referans olma özelliği taşıyor. Elbette bu puanlar sabit kalmaz ve her yıl sınav koşullarına bağlı olarak değişir. Dolayısıyla öğrencilerin sadece güncel taban puanları dikkate almaları gerekir.

Taban puan, bir lisans programına yerleşmek için öğrencinin sahip olması gereken en düşük puan anlamına gelir. Yüksek oranda talep gören bölümlerin taban puanları daha yüksek olurken daha az talep gören bölümlerde karşınıza daha düşük taban puanlar çıkar. Bir anlamda taban puanların, talebe göre de farklılık gösterdiğini söyleyebiliriz. Taban puanı etkileyen unsurlar ise şöyledir:

  • Sınav türü
  • Kontenjan
  • Aday sayısı
  • Talep oranı

Öğrencilerin kendi puanlarına göre bir tercih yapabilmeleri için bir referansa ihtiyaçları olur. Bu referansı sağlayan da taban puanlardır. Uygulanan sınavlarda öğrenciler ne kadar yüksek puan alırlarsa tercih edebilecekleri lisans programı seçeneği de o kadar fazla olacaktır. Çünkü taban puandan daha düşük bir puana sahip olan öğrenciler söz konusu lisans programını seçseler dahi yerleşme ihtimalleri yok denecek kadar az olur.

Taban Puan Hesaplamaları Nasıl Yapılır?

Taban puan hesaplamalarında pek çok farklı unsur dikkate alınır. Bu unsurlar arasında en çok öne çıkan ise bir önceki yıl düzenlenen sınav sonuçları ve en son bölüme yerleşen adayların aldıkları puanlardır. Öğrencilerin hangi lisans programını tercih ettiklerine bağlı olarak üniversitelerin taban puanları da değişir. Dolayısıyla bölüme göre de taban puanların farklılık gösterdiğini ekleyebiliriz.

Bir önceki yılda söz konusu eğitim programına yerleşen öğrencilerin sınavda aldıkları puanlar sıralanır. Bu puanlar arasından en düşük olanı belirlenir ve bu puan da güncel taban puan olarak değerlendirilir. Sadece bazı eğitim programlarında farklı testler ya da sınavlar da dikkate alınabilir. Yetenek sınavları ya da fizik sınavlarını buna örnek gösterebiliriz.

Bir lisans programına çok fazla talep olması da taban puanların farklılık göstermesi sonucunu doğurabilir. Bir eğitim programına aynı yıl içerisinde çok fazla öğrencinin talep göstermesi, o bölümün taban puanının yükselmesine neden olabilir. Dolayısıyla talep de taban puanlarda belirleyici olabilen faktörler arasında yer alır. Sonuç olarak üniversitelerde taban puanlar pek çok farklı unsurun bir arada değerlendirilmesi ile belirlenir de diyebiliriz.

Bazı bölümlerde herhangi bir taban puan göremeyebilirsiniz. Yeterli oranda başvuru yapılmaması ya da bölüm için ayrılan kontenjanın dolmaması gibi durumlarda bölüme dair bir taban puan belirlenmeyebilir. Taban puanlar nasıl belirlenir, hangi sınavlar ya da faktörler bunda etkilidir gibi soruların yanıtları için İstanbul Gedik Üniversitesi internet sitesini ziyaret edebilirsiniz. Sitede merak ettiğiniz tüm soruların yanıtlarını görebilirsiniz.

SONRAKİ HABER