Uzaktan eğitim başladı! Bakan Selçuk 'ilk ders' için kamera karşısına geçti

Milli Eğitim Bakanı Selçuk, TRT-EBA TV'deki 'ilk ders' için kamera karşısına geçti. Bakan Selçuk, "Bu süreçte bazı zorluklarımız olabilir, bazı aksaklıklar olabilir çünkü dünyada uzaktan eğitimi bütün öğrencileri için aynı anda yapabilen bir ülke yok ama Türkiye bu konuda öncülük ediyor" dedi.

F5HABER F5HABER
Uzaktan eğitim başladı! Bakan Selçuk 'ilk ders' için kamera karşısına geçti

Bugün sabah 09.00'da uzaktan eğitim başladı, Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk ilk dersi verdi.

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, "Gençler, ara tatil sona erdi. Bu sabah 9'da TRT-EBA TV'de hep birlikteyiz, ders başlıyor" dedi.

Milli Eğitim Bakanlığı'nca koronavirüs salgını nedeniyle eğitime verilen 1 haftalık aradan sonra uzaktan eğitim süreci başlatıldı. TRT EBA TV'de ilk dersi veren Bakan Ziya Selçuk, "Uzaktan eğitimde dersler ebetteki okuldakiler kadar uzun olmayacak. Bizler bu açığı en iyi çocuklarımızın daha fazla kitap okumasını sağlayarak kapatabiliriz" dedi.

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, saat 09.00'da ilk ders için TRT EBA TV'nin 3 kanalı üzerinden önce velilere selendi. Bakan Selçuk, sürecin farklı bir deneyim olduğunu, ilk birkaç gün zorlanılsa da hep birlikte yönetileceğine inandığını söyledi. Kendisinin Milli Eğitim Bakanı olmaktan önce eğitimci, baba hatta büyükbaba olduğunu kaydeden Selçuk, "'Çocuk nasıl öğrenir, koşullar, imkanlar, nasıl olmalıdır' hepsi bilgimizde. Tecrübeli bilim insanlarını ile çalışıyoruz. Bu süreci yönetirken her türlü senaryoyu dikkate alıyor ve hepsi için çözümler üretiyoruz. Mevcut ve olabilecek her tabloya alternatif çözümlerimiz var. Bunlar için çok büyük bir ekip inanılmaz bir gayretle sizler için çalışıyor. Lütfen müsterih olun ve bizlere güvenin" dedi.

'ÇOCUKLARIMIZ DERSLERİNDEN SOĞUMASIN'

Bakan Selçuk, okulun, çocuğun sadece eğitim aldığı, ders dinlediği, öğrendiği yer olmadığını belirterek, "Çocuk okulda eğlenir, sosyalleşir, arkadaşları ile birlikte öğrenir ve dolayısıyla bizim uzaktan eğitimle çocuklarımıza bunların hepsini kusursuz bir şekilde verebilmemiz mümkün olmayacak. Ancak biliniz ki son tahlilde her şey yapılacak. Diğer yandan sizlerden öğretmenlik yapmanızı ve evinizi bir okula çevirmenizi tabi ki beklemiyoruz. Gayemiz şu ki çocuklarımız okuldan ayrı kaldıkları bu süreçte derslerinden soğumasınlar, eğitimden kopmasınlar. Yarın okullar açıldığında, büyük bir boşluk yaşamasınlar, bağlantılarımız sürsün" diye konuştu.

'OKUMAYA TEŞVİK EDİN'

Bakan Selçuk, ailelerin, bu süreçte çocukların derslerini düzenli takip etmesi, verilen ödevleri yapması ve kendileri ile iletişim içinde kalması için en büyük destekçileri olacaklarını kaydederek, şöyle konuştu:

"Çocuklarımız derslere başlamadan önce mutlaka kahvaltılarını yapmış olsun. Evde küçük kardeş varsa lütfen ders dinleyecek çocuğunuzun evin başka bir odasında olmasına mümkünse dikkat gösterin. Çocuğunuzun uzaktan eğitimdeyken temizlik yapmak, müzik dinlemek, başka bir televizyonu açmak gibi dikkatini dağıtacak şeylerden uzak durun lütfen. O dersini dinlerken meyve, süt gibi ikramlardan kaçının. Bunlar için zaten vakitleri var. Uzaktan eğitimde dersler ebetteki okuldakiler kadar uzun olmayacak. Bizler bu açığı en iyi çocuklarımızın daha fazla kitap okumasını sağlayarak kapatabiliriz. Araştırmalar gösteriyor ki kitap okuyan çocuklar sınavlarda ve hayatta çok daha başarılı oluyorlar. O yüzden lütfen çocukları okumaya teşvik edin. Sizler de okuyarak onlara örnek olmaya gayret edin."

'AİLE İÇİ İLETİŞİM İÇİN MÜTHİŞ FIRSAT'

Koronavirüs süreci içinde olduklarını; ancak çocukların bu tatilin diğer tatillere benzemediğini fark ettiklerini belirten Bakan Selçuk, şunları kaydetti:

"Dolayısıyla elbette canları sıkılacak ve sizi zorlayacaklar. Bir eğitimci olarak gönül rahatlığıyla söyleyebilirim ki; can sıkıntısı bir yandan da çocuğun merakını, üretkenliğini, hayal gücü destekler. Onu kendi yapabileceklerine teşvik etmeye sevk eder. Çocuklarımızda sorumluluk duygusunun ve öz disiplini gelişmesi hayati bir önem taşıyor. Kitap okumanın dışında, ev işlerine yardım etme, yemek yapma, video hazırlama, sanat eseri ortaya koyma gibi çalışmalar, merak ettiklerini araştırmak sorumluluklarını geliştirecektir. Bununla birlikte evde kaldığımız bu günler, birlikte vakit geçirmeniz, oyun oynamanız, sohbet etmeniz, aile içi iletişiminizi yeniden gözden geçirmeniz için de müthiş bir fırsat."

'LÜTFEN ÇOCUKLARINIZI DİNLEYİN'

"Emin olun, bir ailenin çocuklar kurduğu sağlıklı iletişimin yerini hiçbir okul tutamaz" diyen Bakan Selçuk, sözlerini şöyle tamamladı:

"Bu süreçte çocuklarımızın mutlak suretle güvende olduklarını hissetmeye ihtiyaçları var. Lütfen virüs konusunu çocuklarda bir tramvaya dönüşmeyecek şekilde gündeminize alın. Unutmayın sürekli virüsten bahsetmek, televizyon görüntülerini izlemesine olanak sağlamak, bir panik duygusu ile süreci kontrol altında tutmaya çalışmak, çocuklarımızın ileriki yaşantısı için büyük sorunlara sebep verebilir. Sizler anne ve baba olarak sakin olun ve çocuğunuza, sürecin devletimizin kontrolünde olduğunu, bizlerin gerekli hijyeni sağlayıp, virüsten korunma yollarını yerine getirdiğimiz sürece güvende olduğunuzu belirtin. Bazen çocuklar kulaktan duyma bilgilerle büyük korkular geliştirebilirler. Lütfen çocuklarınız dinleyin, düşüncelerini yargılamayın ve duygularını ifade etmelerine olanak sağlayın. Her zamanki desteğinizle bu süreci atlatacağımıza inanıyorum. Sağlıklı günlerde okullarımızda görüşmek üzere."

ÖĞRENCİLERE SESLENDİ

Bakan Selçuk, daha sonra TRT-EBA TV İlkokul ve TRT-EBA TV Ortaokul üzerinden de ilk ve ortaokul öğrencilerine seslenerek, "LGS'ye hazırlanan öğrencilerimiz bu süreçte kaygı duymasınlar. Rahat olun çocuklar. Sınavda sorulacak sorular sadece okulda gördüğünüz konulardan. Hiçbir şekilde bir mağduriyet yaşamanıza izin vermeyiz. Siz derslerinize ve kitap okumaya odaklanın" dedi.

TRT EBA TV Lise üzerinden ise lise öğrencilerine seslenen Selçuk, "YKS'ye hazırlanan öğrencilerimiz bilsinler ki sınavda okuldayken gördüğünüz konular sorulacak. Ancak siz lütfen derslerinizi televizyondan ve EBA üzerinden sıkı takip edin. Önceki konular orada da yer alacak. Bu süreci kendi yol haritanızı gözden geçirmek ve eksiklerinizi tamamlamak için bir fırsat gibi düşünebilirsiniz" diye konuştu.

İŞTE UZAKTAN EĞİTİM İLE İLGİLİ MERAK EDİLENLER

Hangi kanallar yayın yapacak?
TRT-EBA TV İlkokul, TRT-EBA TV Ortaokul, TRT-EBA TV Lise olmak üzere üç kanal uzaktan eğitimde kullanılacak. TRT bu yayınları SD (standart çözünürlüklü) ve HD (yüksek çözünürlüklü) görüntü kalitesiyle toplam 6 kanal üzerinden gerçekleştirecek. Bu kanallara erişebilmek için frekans ayarlarınızı yapmanız gerekecek.

Dijital platformlarda dersler hangi kanallarda olacak?

TRT EBA TV İlkokul; Türksat Kablo TV’de 465’inci, Türk Telekom Tivibu’da 401’inci, Turkcell TV+’ta 106’ıncı, D-Smart’ta 365’inci, Digitürk’te 151’inci kanalda. TRT EBA TV Ortaokul; Türksat Kablo Tv’de 466’ncı, Türk Telekom Tivibu’da 402’nci, Turkcell TV+’ta 107’nci, D-Smart’ta 366’ncı, Digitürk’te 152’nci kanalda. TRT EBA TV Lise; Türksat Kablo Tv’de 467’nci, Türk Telekom Tivibu’da 403’üncü, Turkcell TV+’ta 108’inci, D-Smart’ta 367’nci, Digitürk’te 153’üncü kanalda.

Dersler saat kaçta başlayacak?

İlkokul 1’inci ve ortaokul 5’inci sınıfların dersi 09.00 ve 09.30’da başlayacak. 2’nci ve 6’ncı sınıflar 10.00 ve 10.30’da; 3’üncü ve 7’nci sınıflar 11.00 ve 11.30’da; 4’üncü ve 8’inci sınıflar 12.00 ve 12.30’da derslerini izleyecek. İlkokullarda yetiştirme programı 13.00’te başlayacak. İmam hatip ortaokulu Arapça dersleri 13.00’te olacak. Lise 9’uncu sınıflar 09.00, 09.30 ve 10.00’da; 10’uncu sınıflar 10.30, 11.00 ve 11.30’da; 11’inci sınıflar 12.00, 12.30 ve 13.00’te; 12’nci sınıflar 13.30, 14.00 ve 14.30’da televizyon karşısına geçecekler.

Ders tekrarı var mı?
Yayını kaçıranlar tekrarlarını izleyebilecek. İlk ve ortaokullar için 13.30-18.00 ve 18.00-22.30 arasında tekrar yayınları olacak. Liseliler için dersler 15.00-21.00’de tekrarlanacak.

İlkokul öğrencimleri için kaç ders olacak?

İlk ve ortaokul öğrencileri için günde iki ders olacak ve dersler 20’şer dakika işlenecek. İlkokul 1’inci sınıflar Türkçe, hayat bilgisi, matematik; 2’nci sınıflar Türkçe, hayat bilgisi, İngilizce, matematik; 3’üncü sınıflar Türkçe, hayat bilgisi, İngilizce, matematik, fen bilimleri; 4’üncü sınıflar Türkçe, sosyal bilgiler, İngilizce, matematik, fen bilimleri, din kültürü ve ahlak bilgisi görecekler.

Ortaokul öğrencileri hangi dersleri görecek?

Ortaokul 5, 6 ve 7’nci sınıflar Türkçe, sosyal bilgiler, İngilizce, matematik, fen bilimleri, din kültürü ve ahlak bilgisi görecekler. 8’inci sınıflar ise bunlara ek olarak inkılap tarihi dersini izleyecekler. İmam hatip ortaokulu öğrencileri Arapça dersini takip edecekler.

Liseliler hangi dersleri izleyecek?

Liselilere günde 20’şer dakikalık üç ders gösterilecek. 9’uncu sınıflar Türk dili ve edebiyatı, tarih, biyoloji, coğrafya, matematik, kimya, fizik, din kültürü ve ahlak bilgisi, İngilizce; 10 ve 11’inci sınıflar Türk dili ve edebiyatı, tarih, biyoloji, coğrafya, matematik, kimya, fizik, din kültürü ve ahlak bilgisi, İngilizce, felsefe; 12’nci sınıflar Türk dili ve edebiyatı, inkılap tarihi, biyoloji, coğrafya, matematik, kimya, fizik, din kültürü ve ahlak bilgisi, İngilizce derslerini görecekler. İmam hatip liselerinin 9’uncu sınıfları bunlara ek olarak Arapça, teme dini bilgiler; 10’uncu sınıfları siyer, fıkıh, hadis; 11’inci sınıfları Arapça, tefsir, akaid, hitabet ve mesleki uygulama; 12’nci sınıfları Arapça, dinler tarihi, kelam, İslam kültür ve medeniyeti derslerini izleyebilecekler.

Program nerede?
Ders programına günlük ve haftalık yayın akışına eba.gov.tr ve TRT internet sitesinden ulaşılabilecek. Ayrıca, her akşam yayın sonlandıktan sonra ve sabah yayın başlayana kadar televizyon ekranından görüntülenebilecek.

Teneffüs olacak mı?
İki ders arası 10 dakika mola verilecek ve bu mola sırasında ‘Etkinlik Kuşağı’ yayınlanacak. Öğrencilerin bu sürede televizyon başında olma zorunluluğu olmayacak.

Yoklama var mı?
Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, uzaktan eğitimde yoklamanın olmayacağını söyledi. Bakan Selçuk, “Yoklama almayacağız. Amacımız evlatlarımızın daha çok öğrenmesi, kendilerini geliştirmesi. TV ile uzaktan eğitimin amacı çocuklarımızın derslerden soğumamasını sağlamak. 23 Mart’ta okulda hangi konular işlenecekse TV’de o konular işlenecek. Sonrasında telafi çalışması, bunlara hazırız” dedi.

Tek televizyon yetecek mi?

Aynı evde farklı sınıflara devam eden öğrenciler var ama birden fazla televizyon yoksa, ebeveynler tekrar programlarla birlikte çocukları için takip programı oluşturabilecek. MEB’in dijital eğitim platformu Eğitim Bilişim Ağı’nda (EBA) da dersler izlenebilecek.

Sınavlar ertelenecek mi?
Sınavların ertelenip ertelenmeyeceğine dair net bir karar yok. Ancak Bakan Selçuk’un açıklamalarına göre, uzaktan eğitimde görülen konular sınavda çıkmayacak. Sınavda çıkacak sorular yüz yüze eğitimde öğretilen konular olacak.

Soru sorma imkanı var mı?

Öğrenciler soruları olduğunda kendi ders öğretmenlerine EBA üzerinden sorularını sorabilecek. Bakanlık, uzaktan eğitimle ilgili soruları Milli Eğitim Bakanlığı İletişim Merkezi’nin (MEBİM) 444 0 632 numaralı danışma hattından yanıtlayacak. Zorunlu tatil bittiğinde tüm sınıflara telafi eğitimi yapılacak.

Şifreler cepte

MİLLİ Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, EBA’ya girişte internet altyapısının arka planında test çalışmaları yapıldığı için bazı sorunlar olabildiğini belirtti. Selçuk, “Bu sorunlar nedeniyle EBA şifresini almayan her öğrencinizin velisinin cep telefonuna çocuğuyla ilgili şifre gönderilecek” dedi.

İŞTE DERS PROGRAMI:

Uzaktan eğitim başladı! Bakan Selçuk 'ilk ders' için kamera karşısına geçti - Resim : 1

Uzaktan eğitim başladı! Bakan Selçuk 'ilk ders' için kamera karşısına geçti - Resim : 2

Uzaktan eğitim başladı! Bakan Selçuk 'ilk ders' için kamera karşısına geçti - Resim : 3

SONRAKİ HABER