Van'da hava gergin! Protesto eylemleri bugün de devam ediyor

DEM Parti Eş Genel Başkanları Tülay Hatimoğulları ve Tuncer Bakırhan, TİP Genel Başkanı Erkan Baş, Selahattin Demirtaş'ın eşi Başak Demirtaş ve aralarında Leyla Zana'nın da olduğu çok sayıda siyasetçi Van'da protesto gösterisine katıldı. Tuncer Bakırhan Van'da YSK'ye seslendi "Bu siyasi komplonun aleti olmayın. Sizler Abdullah Zeydan'a kendi elinizle onay verdiniz. Kararınızın arkasında durun, baskı altında kalmayın. Halkın gözü doğru, adil karardadır" dedi.

F5HABER F5HABER
Van'da hava gergin!  Protesto eylemleri bugün de devam ediyor

DEM Parti’nin, Van Büyükşehir Belediye Başkanı seçilen Abdullah Zeydan'ın memnu haklarının Adalet Bakanlığı'nın seçime 2 gün kala yaptığı itiraz üzerine geri alınması ve Büyükşehir Belediye Başkanlığı'nın AK Parti'ye verilmesiyle birlikte dün başlayan olaylar bugün de devam etti. Siyasi parti temsilcileri, sivil toplum kuruluşları ve Vanlılar kararı protesto etmek için kente geldi. “Abdullah Zeydan onurumuzdur” sloganlarının atıldığı yürüyüşe polis biber gazı ve tazyikli suyla müdahale etti.

DEM Parti bugünkü MYK toplantısını Van’da yaptı. Tülay Hatimoğulları, Tuncer Bakırhan, kente gelen Leyla Zana, Başak Demirtaş, Sezgin Tanrıkulu ve CHP heyeti, TİP Genel Başkanı Erkan Baş ve Ahmet Şık’ı karşıladı.

Heyet yürüyüşe geçti.

SİYASİ PARTİ TEMSİLCİLERİ ENGELLENDİ
Kentteki Perihan AVM önüne gelen aralarında Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanı Keskin Bayındır, DEM Parti Eş Genel Başkanları Tülay Hatimoğulları, Tuncer Bakırhan, DEM Parti Grup Başkanvekili Gülistan Kılıç Koçyiğit, DEM Parti Kadın Meclisi Sözcüsü Halide Türkoğlu, HDP Gençlik Meclisi Eşsözcüsü Edanur İbrahimoğlu, Van Belediye Eş Başkanları Neslihan Şedal ve Abdullah Zeydan, Leyla Zana, Başak Demirtaş, CHP milletvekili Sezgin Tanrıkulu ve CHP heyeti, Emek Partisi Genel Başkanı Seyit Aslan, EMEP Antep Milletvekili Sevda Karaca, TİP Genel Başkanı Erkan Baş SYKP Eş Başkanı Mertcan Titiz, EHP Başkanı Hakan Öztürk, milletvekilleri ve MYK üyelerinin olduğu siyasetçiler ve kurum temsilcileri Feqiyê Teyran Parkı’na doğru yürüyüşe geçti. Ancak polis engeliyle karşılaştı. Polis gazla müdahale etti.

"VAN HALKININ İRADESİNİN GASBEDİLMESİNE İZİN VERMEYECEĞİZ"

Yürüyüşün ardından DEM Parti Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan konuşma yapıyor. Siyasi ve yargı darbesiyle Van halkının iradesinin gasbedilmesine izin vermeyeceklerini belirten Bakırhan, "Halkın iradesine kimse kastedemez. Zannediyorlar ki haksızlığı sineye çekeceğiz. Bu hukuksuz bu haksız kürt halkının iradesinin yok sayan anlayışa itiraz edeceğiz. Van halkının, gençlerin kadınların iradesini mazbatasını teslim etmesi için çağrı yapıyoruz. YSK'ye seslenmek istiyorum; bu siyasi komplonun aleti olmayın. Sizler Abdullah Zeydan'a kendi elinizle onay verdiniz. Kararınızın arkasında durun. baskı altında kalmayın. Halkın gözü doğru, adil karardadır. " diye konuştu.

Van'da hava gergin!  Protesto eylemleri bugün de devam ediyor - Resim : 1

AK Parti'li adaya seslenen Bakırhan, "Kürtsen insansan inançlıysan bu toprakların insanıysan bu oyuna gelme. Mazbatayı kabul etme. Yarın Van sokaklarında gezerken başını öne eğmek zorunda kalırsın. bu halkın iradesini gabedecek AK Parti MHP iktidarının yanında durma. Kürt halkı onurludur. Kumpasa alet olmayanları unutmaz." diye seslendi.

DEM Eş Genel Başkanı Tülay Hatimoğulları da "Bu itiraz resmi sonuç alana dek, itirazımız kabul edilebilene, mazbata verilene dek mücadelemiz devam edecek. Burada olmaya devam edeceğiz" diye konuştu.

Van'da hava gergin!  Protesto eylemleri bugün de devam ediyor - Resim : 2

Açıklama Başak Demirtaş, Leyla Zana, Mahmut Tanal, Erkan Baş, Seyit Aslan, Hakan Öztürk, Pelin Kahiloğulları ve Neslihan Şedal'ın konuşmalarıyla devam etti. Dayanışma mesajlarının verildiği konuşmalarda halkın iradesine saygı duyulması çağrısı yapıldı.

ZANA: KÜRTLERE SAYGI DUYUN
Siyasetçi Leyla Zana, "Van, Kürt halkının ve Kurdistan’ın baş tacıdır. Duruşunuzu ve iradenizi kutluyorum. Bu iradeniz ve sahiplenmeniz tüm Türkiye’ye, her yere ulaştı. Sizin direnişiniz şeref ve onur direnişidir. Gün direniş günüdür. Size yapılan bu hukuksuzluğu, bu zulmü kabul etmiyoruz. Hiç kimse Kürt halkının iradesine basit yaklaşamaz. Hukuk size de lazım olacak. Yarın öbür gün siz de hukuka ihtiyaç duyacaksınız. Cumhurbaşkanına sesleniyorum; Kürt halkına saygı duyun ve bu karardan dönün” çağrısı yaptı.

TANAL: TUZAK VAR
CHP heyetinden Mahmut Tanal, "Genel Başkanımız Özgür Özel’in dayanışma mesajını getirdim. Burada bir tuzak var. AKP burada suç işlemiştir. 85 milyon insanın bunun için suç duyurusunda bulunması gerekiyor” dedi.

BAŞ: HEP BİRLİKTE DİRENECEĞİZ
TİP Genel Başkanı Erkan Baş, "Kürt halkının iradesini baskıyla, zorla gasp etmeye çalışanlara karşı hep birlikte direneceğiz. Bugün sadece sizin iradenizi değil tüm Türkiye’nin iradesine ipotek konuluyor. Bu saldırıyı herkese yapılmış bir saldırı olarak görüyoruz. O mazbata alana kadar bu mücadelemizi sürecek” diye konuştu.

Van'da hava gergin!  Protesto eylemleri bugün de devam ediyor - Resim : 3

ASLAN: TESLİM OLMAYACAĞIZ
Emek Partisi Genel Başkanı Seyit Aslan, "Bu gaspa karşı asla teslim olmayacağız. Saray darbesine karşı Kürt ve Türk halkı birlikte hareket edecek. Biz Van halkının iradesine saygı duyulmasını istiyoruz. Bu ülkede tek adam iktidarı karşısında Kürt ve Türk halkının iradesi kazanacak. Bu rejim alaşağı edilecektir" dedi.

ÖZTÜRK: BU ZULMÜ KABUL ETMİYORUZ
EHP Başkanı Hakan Öztürk, "Sizinle aynı yolda yürümek için buraya geldik. Bu ülkede 150 yıldır seçim yapılıyor ne oldu da şimdi bu seçim engelleniyor. Bu, Kürt halkına uygulanan bir zulümdür ve bunu kabul etmiyoruz. Türkiye’de hangi hukuk uygulanıyorsa Van’da, Diyarbakır’da da aynı hukuk uygulanmalıdır. Kürt halkı asla yalnız yürümeyeceksiniz" ifadelerini kullandı.

ŞEDAL: DİRENMEYE DEVAM
Van Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Neslihan Şedal, "Bu onur, Van halkının, kadınların, gençlerin onurudur. İki gündür halkımız direniyor ve direnmeye devam ediyoruz. AKP adayına sesleniyoruz; Biraz haysiyetin, onurun varsa o mazbatayı almaz, halkın iradesine saygı duyarsın” dedi.

Van'da hava gergin!  Protesto eylemleri bugün de devam ediyor - Resim : 4

ZEYDAN: VAN'IN ONURUNU KORUYACAĞIZ
Van Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Abdullah Zeydan, “Van halkının onurunu, gururunu koruyacağız. Biz sadece Van halkının değil, 85 milyonun da aynı zamanda onurunu koruyacağız” diye konuştu.

Kentte dün başlayan protesto eylemleri sahur saatine kadar devam etti. Esnaf kentte bugün kepenk açmadı.

6 İLDE 89 KİŞİ GÖZALTINA ALINDI
İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Van Büyükşehir Belediye Başkanı seçilen Abdullah Zeydan’a mazbata verilmemesi sonrası başlayan protestolarda gözaltına alınanların sayısını 89 olarak açıkladı. Açıklamaya göre, Van'da 26, Yüksekova'da 29, Hakkari'de 9, Siirt'te 4 Batman'da 5, Şırnak'ta 10 ve İzmir'de 6 olmak üzere toplam 89 kişi gözaltında.

SONRAKİ HABER