Hangi durumlarda oy geçersiz sayılır? Bunları bilmeden sandık başına gitmeyin

Seçmenlerin, Yüksek Seçim Kurulunun belirlediği esaslar kapsamında 14 Mayıs 2023 Pazar günü yapılacak Cumhurbaşkanı Seçimi ve 28. Dönem Milletvekili Genel Seçimi için demokratik haklarını kullanma sürecinde bazı noktalara dikkat etmeleri gerekiyor. Peki, oy kullanırken nelere dikkat edilmeli? İşte sandık başına gitmeden bilmeniz gerekenler.

Hangi durumlarda oy geçersiz sayılır? Bunları bilmeden sandık başına gitmeyin - Sayfa 1

Seçmenleri bilgilendirme amaçlı kamu spotları ve afişler hazırlayan YSK, geçerli ve geçersiz oylarla ilgili sıklıkla merak edilen soruları yanıtladı. Peki, oy kullanırken nelere dikkat edilmeli? Oylar hangi hallerde geçersiz sayılacak?
 

Hangi durumlarda oy geçersiz sayılır? Bunları bilmeden sandık başına gitmeyin - Sayfa 2

Oylar hangi hallerde geçersiz sayılacak?
 Oy pusulalarında yırtık, işaret veya yazı olmamasına dikkat edilecek. "TERCİH" veya "EVET" mührü dışında, pusulanın herhangi bir yerine imza atılması veya işaret konulması halinde oy geçersiz sayılacak. Oy pusulalarından başka, zarfa hiçbir şey konulmayacak, aksi halde kullanılan oy geçersiz olacak.

Bu işlemlerin ardından seçmenlerin imza atma zorunluluğunu yerine getirmeleri gerekecek.

Hangi durumlarda oy geçersiz sayılır? Bunları bilmeden sandık başına gitmeyin - Sayfa 3

"EVET" ya da "TERCİH" mührü basılmayan, birden fazla ittifaka, aynı ittifakta yer almayan parti veya adaya mühür basılması halinde de oylar geçersiz sayılacak.

Oy pusulasının bütünlüğünün bozulacak şekilde yırtılması veya koparılması, pusula üzerine mühür dışında veya mühür yerine herhangi bir özel işaretin, isim, imza kaşesi veya parmak izinin basılması da kullanılan oyu geçersiz kılacak.

 

Hangi durumlarda oy geçersiz sayılır? Bunları bilmeden sandık başına gitmeyin - Sayfa 4

Ayrıca, oy pusulasının belirgin bir şekilde karalanması, çizilmesi veya işaretlenmesi, zarftan işaret amacı taşıyan herhangi bir madde çıkması hallerinde de oylar geçersiz sayılacak.