Hastanede koronavirüse yakalanma riski ne kadar?

Fransız bilim adamları hastane ortamlarında koronavirüse yakalanma riskinin ne kadar olacağı konusunda bir araştırma yaptı. Araştırma sonucuna göre yoğun bakım ünitelerinde diğer hasta odalarına göre virüse yakalanma riski iki kat daha fazla. Hastane tuvaletlerinin beşte birinde de yine virüse yakalanmanız yüksek bir olasılık.

Hastanede koronavirüse yakalanma riski ne kadar? - Sayfa 1

Fransız bilim adamları tarafından yapılan ve 8 ülkeyi kapsayan yeni bir araştırmaya göre, birçok hastanenin havası yüksek miktarlarda yeni tip koronavirüs (Covid-19) içeriyor. Çalışma,  Covid-19 hastalarının bulunduğu tüm yoğun bakım ünitelerinin dörtte birinin corona virüsün genetik materyali ile enfekte olduğunu buldu. Bununla birlikte, tuvalet ve banyolardan alınan numunelerin yüzde 20'sinden fazlasnda, koridorlardan alınan numunelerin ise yarısından fazlasında koronavirüs tespit edildi.  Araştırmacılar, bulgularının ön saflardaki sağlık çalışanlarının kişisel koruyucu ekipman giymelerine rağmen Covid-19’a  nasıl yakalndıklarını  açıklayabileceğini söylüyor.
 

Hastanede koronavirüse yakalanma riski ne kadar? - Sayfa 2

Fransa'da yer alan Nantes Üniversitesi Merkez Hastanesi’nden bilim adamları, ABD, İngiltere, İtalya, Çin, Hong Kong, Singapur, Güney Kore ve İran dahil sekiz ülkeyi kapsayan 24 çalışmanın verilerini analiz etti. Covid-19’un hastane ortamındaki havada bulaş oranlarının değerlendirildiği çalışma JAMA Open Network’te yayımlandı.  

Hastanede koronavirüse yakalanma riski ne kadar? - Sayfa 3

Araştırma kapsamında, hastanelerde yer alan yoğun bakım ünitelerinin yanı sıra, hasta odaları, ameliyathaneler, hemşire odaları, koridorlar, ana girişler, tuvaletler ve banyoların havasından alınan numuneler incelendi.

Hastanede koronavirüse yakalanma riski ne kadar? - Sayfa 4

YOĞUN BAKIM ÜNİTELERİNDE RİSK DİĞER HASTA ODALARINDAN İKİ KAT DAHA FAZLA 

Sonuçlarda, alınan 893 örnekten yüzde 17,4'ünün coronavirüsün viral RNA'sı veya genetik materyali için pozitif olduğu görüldü.  Yoğun bakım ünitelerinden alınan hava numuneleri ise, diğer hasta odalarından alınan yüzde 10,7'ye kıyasla yüzde 25,2 ile corona virüs için iki kat daha fazla pozitif sonuç verdi.