Efsaneler eşliğinde Olimpos’tan Gelidonya’ya

Günümüzde Teke Yarımadası olarak bilinen Antalya ile Fethiye arasındaki bölgede gelişen Likya uygarlığı, ardında sadece görkemli bir kültürel miras değil aynı zamanda çarpıcı efsaneler de bıraktı. Bu hafta birbirinden zarif antik kentlerin büyüleyici atmosferinde Likya’nın mitolojik hikâyelerinin izini sürelim.

HÜRRİYET HÜRRİYET
Efsaneler eşliğinde Olimpos’tan Gelidonya’ya

Gezimin başlangıç noktası olan Antalya’dan Kumluca istikametine doğru yol alırken Tekirova’dan itibaren gittikçe denizden uzaklaşan yol, Tahtalı Dağı’nın yamaçlarına doğru yükselmeye başlıyor. Biraz daha ilerideki Ulupınar yol ayrımı, çınar ağaçlarının gölgelediği kır lokantalarına çıkıyor. İşte Çıralı sapağı karşımda... Yol, buradan itibaren sık bir cangılın arasında 7 kilometre boyunca alçalarak nehir kıyısına ulaşıyor. Akarsuyun hemen arkası, renkli taşlar ve deniz kabuklarının örttüğü upuzun bir sahile açılıyor. Denizin çılgın maviliği iştah açıcı; kumsalda dost canlısı balıkçı köpekleri koşturuyor.

Efsaneler eşliğinde Olimpos’tan Gelidonya’ya - Resim : 1

Portakal bahçesinde kamp

Civarda portakal, limon ve turunç bahçelerinin arasına dağılmış çok sayıda pansiyon ve kamp alanı var. Ölümsüz ateşiyle antikçağlardan Bizans dönemine kadar kutsal kabul edilen Yanartaş, rotamın bir sonraki durağı... Çıralı sahilinin 3 kilometre kadar kuzeyindeki bu mucizevi oluşumu görmek için köy çıkışındaki köprüden sağa dönüp levhaları izliyorum. Örenyeri girişinde aracımı park ettikten sonra, taş basamaklı dik bir patika beni bekliyor. Yarım saatlik tırmanışın sonunda, volkanik bir yamaçta yedi-sekiz ayrı noktada yanan ateşe ulaşıyorum. Hemen altımızdaki kalıntılar, Khimaira Antik Kenti’nin tapınağına ait. Ateş üzerinde kahve pişiren grup, bir fincan da bana ikram ediyor. Yüzyıllardır sönmeyen ateş öbeklerinin arasına oturup Çıralı sahilini içine alan çam ağaçlarıyla kaplı vadinin tadını çıkarıyorum. Buradan sonra gezimiz, Olimpos ile devam edecek.

Önemli Not: Bu haber içerik ortaklığı kapsamında HÜRRİYET internet sitesinden, F5Haber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak geldiği şekliyle alınmıştır. Bu haberlerin hukuki muhatabı haber kaynaklarıdır. Haberlerle ilgili her tür şikayetinizi [email protected] adresimize gönderebilirsiniz.
SONRAKİ HABER