'Kural yok, baskı yok, bir gemi ve kripto para var' dediler ama... Başlarına gelmeyen kalmadı!

Kuralların, baskının olmadığı, tüm alışverişlerde kripto paranın kullanıldığı, özgürlüğün sınırsız olduğu bir toplum hayaliyle yola çıktılar ama sonuç hüsran oldu. İşte üç meraklı milyonerin dev bir fiyaskoya dönüşen çılgın projesi...

HÜRRİYET HÜRRİYET
'Kural yok, baskı yok, bir gemi ve kripto para var' dediler ama... Başlarına gelmeyen kalmadı!

Takvimler 7 Aralık 2010 tarihini gösteriyordu. Google'ın eski mühendislerinden Patri Friedman, San Francisco'da bir oditoryumda toplanmış Silikon Vadisi ahalisine insanlığın geleceğini anlatıyordu. Toplanmanın ev sahibi Thiel Vakfı'ydı. Liberter görüşleriyle tanınan PayPal kurucusu Peter Thiel tarafından hayata geçirilen vakıf, "tüm boyutlarıyla özgürlüğün savunulmasını ve desteklenmesini" amaçlıyordu.

Geçtiğimiz yüzyılda serbest piyasa ekonomisinin bayraktarlığını yapan en önemli ekonomistlerden biri olan Milton Friedman'ın torunu olan Patri Friedman, kürsüde yaptığı konuşmada kafasındaki planın detaylarını teker teker anlattı. İnsanlığın nasıl ve nerede yaşadığını tamamen değiştirmek istiyordu. Karadaki yaşamı sona erdirecek, toplumun işleyişine dair köhnemiş varsayımları geride bırakacaktı. Denizin ortasında yeni bir şehir kurmak istiyordu.

Friedman bu yeni yaşama "deniz yerleşimi" olarak Türkçeleştirebileceğimiz "seasteading" adını veriyordu. Aslında deniz yerleşimi kavramını ilk olarak yazılım mühendisi Wayne Gramlich bulmuştu. Gramlich, 2008 yılında Thiel'in 500 bin dolarlık bağışının da yardımıyla kurulan Deniz Yerleşimi Enstitüsü'nde Friedman'ın ortağıydı.

Önemli Not: Bu haber içerik ortaklığı kapsamında HÜRRİYET internet sitesinden, F5Haber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak geldiği şekliyle alınmıştır. Bu haberlerin hukuki muhatabı haber kaynaklarıdır. Haberlerle ilgili her tür şikayetinizi [email protected] adresimize gönderebilirsiniz.
SONRAKİ HABER