Şarkılara, destanlara konu olan yarımada: Bodrum

Bodrum, Türkiye’de yaz tatili denince akla gelen ilk yerlerden. Bugüne kadar hakkında çok şey konuşuldu, belki sayısız defa keşfedildi ama o yine de hep güzelliklerine yenilik ekledi. Sırt çantalı gezginleri de memnun etti, konforun zirvelerinde gezinenleri de. Okullar geçen hafta açıldı. Bodrum’un çılgın sezon kalabalığı yerini sakinliğe bıraktı. Bargylia, Kuyucak gibi az bilinen noktalarıyla deniz ve doğanın en güzel olduğu vakitlerde, Bodrum yine bizi çağırıyor...

HÜRRİYET HÜRRİYET
Şarkılara, destanlara konu olan yarımada: Bodrum

Halikarnas Balıkçısı’nın “Sanma ki sen geldiğin gibi gideceksin, senden öncekiler de böyleydiler; akıllarını hep Bodrum’da bırakıp gittiler” sözleriyle anlattığı Bodrum, binlerce yıllık köklü bir geçmişe sahip. Bodrumlu tarihçi Herodot’a göre kent, MÖ 1000’li yıllarda Dorlar tarafından kurulmuş. Halikarnassos denilen antik yerleşimden sonra Bizans ve Türk beylikleri bölgeye hâkim olmuş. Kanuni Sultan Süleyman döneminde Osmanlı topraklarına katılmış. Yörenin tarihi mirasına tanıklık etmek için gezmeye Bodrum Kalesi’nden başlıyoruz. Rodos Şövalyeleri tarafından inşa edilen kalenin asıl sürprizi, loş dehlizlerinde sakladığı Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi.

Küçük, doğal kumsallar

Müzede sergilenen koleksiyonun en ilginç parçası, 3 bin 400 yıllık geçmişiyle dünyanın bilinen en eski batıklarından biri olan Uluburun Batığı. İçinden çıkarılan kargoda, Mısır Kraliçesi Nefertiti’nin firavunluğunu kanıtlayan altın mühür de var. Kalede ve mavi yolculuk teknelerinin sıralandığı kordon boyunda gezindikten sonra çarşıya uzanıyoruz. Deri sandaletler, el yapımı cam eşyalar, otantik takılar, süngerler, dev deniz kabukları ve mercanlarla dolu tezgâhlardan eli boş ayrılmak çok zor. Neredeyse tamamı Mavi Bayraklı olan Bodrum plajlarının akşamüzeri partileri de çok meşhurdu. Ta ki pandemi dönemine kadar... Bugünse tatil köyleriyle göz dolduran Torba’da alışveriş ve yemek için seçenek bol. Ağaçlı Koyu’nun doğusundaki Gümbet, otel, pansiyon ve tatil köyleriyle dolu. Bodrum’dan gelen gezi teknelerinin uğrak noktası olan koyda, küçücük doğal kumsallar saklı. Gümbet’in kapı komşusu olan Akvaryum Koyu, günlük tur teknelerinin vazgeçilmez durağı.

Önemli Not: Bu haber içerik ortaklığı kapsamında HÜRRİYET internet sitesinden, F5Haber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak geldiği şekliyle alınmıştır. Bu haberlerin hukuki muhatabı haber kaynaklarıdır. Haberlerle ilgili her tür şikayetinizi [email protected] adresimize gönderebilirsiniz.
SONRAKİ HABER