Uzmanlar açıkladı: Orman yangınlarında 'olağan şüpheliler'
Antalya’nın Manavgat ilçesindeki orman yangınlarında 10’uncu güne girilirken, yangınların neden çıktığı geniş kapsamlı biçimde araştırılmaya devam ediyor. Uzmanlar ise orman yangınlarının birden fazla nedenle çıkmış olabileceğini vurguluyor.
Gelişmelerden anında haberdar olmak için Google News'te F5Haber'e abone olun
F5Haber'e Google News'te abone olun
Abone OlAntalya günlerdir orman yangınlarıyla boğuşuyor. Manavgat’ta başlayıp Akseki, Gündoğmuş, Alanya, İbradı ve Demre ilçelerine yayılan yangın, can kayıpları, tahliye edilen köyler, mahalleler, hastaneler, oteller hepimizi derinden sarstı. Yaşanan bilgi kirliliği soru işaretlerini de artırdı, kafalar karıştı. Yangınların tamamının sabotaj kaynaklı mı, yoksa küresel ısınma nedeniyle mi yaşanıyor tartışması temel gündem. Bir diğer konu da yangına havadan müdahale konusunda yaşanan tartışmalar ve dile getirilen şikâyetler. Uzmanlar yangınlara karşı alınacak önlemler ve bundan sonra yapılması gerekenlere dikkat çekti.
RÜZGÂR PERDELERİ KURULMADI
Akdeniz bölgesi ormanlarının büyük bölümünün kolaylıkla ateş alabilecek ve yandığında yüksek enerji açığa çıkaracak yapıda olduğunu söyleyen çevre bilimci Prof. Dr. Tuncay Neyişçi, “Manavgat yangını da bunun tipik bir örneği. Bölgede gerek alan ve gerekse sayı olarak en büyük yangınlarının Serik ve Manavgat’ta çıktığı uzun yıllardır biliniyor. Bunun nedeni, Aksu ve Köprüçay vadilerinin kuzey yönlü kurutucu rüzgârlara (poyraz) açık olması. 1990’lı yılların başında bu alanın poyraza karşı sık dikilmiş 1-3 sıralı servilerden oluşan rüzgâr perdeleriyle korunması gerekliliği, TÜBİTAK araştırmaları sonuçlarına göre önerilmiş, hatta deneme alanları da tesis edilmişti. Bu perdeler tüm orman alanında tesis edilmiş olsalardı ne 2008 yılındaki 17 bin hektarlık orman kaybına yol açan Serik Taşağıl yangını ve hâlâ yanmakta olan Manavgat yangını bu büyüklüklere ulaşamazlardı.”