İşte Kanal İstanbul'un tüm özellikleri

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığından "rüyası" olan, Başbakan olarak görev yaptığı 27 Nisan 2011'de duyurusunu yaptığı Kanal İstanbul için ilk köprünün temeli atıldı. Projenin altı yılda tamamlanması planlanıyor. İşte Kanal İstanbul'un maliyetinden üstündeki köprü adedine kadar tüm merak edilen ayrıntıları...

İşte Kanal İstanbul'un tüm özellikleri - Sayfa 1

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığından itibaren "rüyası" olduğunu belirttiği ve Başbakan iken 27 Nisan 2011'de "çılgın proje" olarak kamuoyuna duyurduğu, İstanbul'u içinden 2 deniz geçen bir şehre dönüştürecek Kanal İstanbul, ilk köprünün temelinin atılmasıyla fiilen hayata geçirilmeye başlandı.

 Köprünün uzunluğu 45 kilometre, taban genişliği 275 metre ve derinliği 20,75 metre olacak. Erdoğan, törende "Sazlıdere Köprüsü temel atma töreniyle Türkiye'nin kalkınma tarihinde yeni bir sayfa açıyoruz." dedi. 6 yıl içinde Kanal İstanbul'u bitirmeyi planladıklarını söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, "15 milyar dolar harcayacağız. Kendi kendini finanse edecek." dedi.
 

114
İşte Kanal İstanbul'un tüm özellikleri - Sayfa 2

Gemi trafiğinde tonajlardaki artış, gemi boyutlarının büyümesi, akaryakıt ve tehlikeli maddeleri taşıyan gemi geçişlerinin fazlalaşması İstanbul üzerinde baskı oluştururken, İstanbul Boğazı'nda su yolu ulaşımını riske eden keskin dönüşler, kuvvetli akıntılar ve transit gemi trafiğiyle dik kesişen kent içi deniz trafiği, alternatif bir geçiş koridorunun planlanmasını zorunlu hale getirdi.

214
İşte Kanal İstanbul'un tüm özellikleri - Sayfa 3

Avrupa Yakası'nda Karadeniz ile Marmara Denizi'nin arasına yapılacak Kanal İstanbul'un uzunluğu yaklaşık 45 kilometre, taban genişliği minimum 275 metre ve derinliği 20,75 metre olacak.

314
İşte Kanal İstanbul'un tüm özellikleri - Sayfa 4

Kanal İstanbul ile "İstanbul Boğazı'nın tarihsel ve kültürel dokusunun korunması ve güvenliğinin artırılması", "deniz trafiğinden kaynaklanan yükün azaltılması", "Boğaz'ın trafik güvenliğinin ve seyir emniyetinin sağlanması", "yeni bir uluslararası deniz trafiğine açık bir su yolunun oluşturulması" ve "olası bir İstanbul depremi dikkate alınarak yatay mimariye dayalı depreme dayanıklı modern bir yerleşim alanı oluşturulması" amaçlanıyor.

414