Kirada yeni dönem başlıyor! 1 Temmuz'dan sonra kiracıları neler bekliyor? Uzmanlar uyardı

Ev sahibi ve kiracıları doğrudan ilgilendiriyor. İki yıldır süren konut kiralarındaki yüzde 25'lik artış sınırı 1 Temmuz'da sona eriyor. Kira artışında üst sınır son 12 aylık Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) artış oranına göre olacak. Ev sahipleri yılda bir kez zam yapabilecek. Uzmanlar, ev sahipleri ve kiracıların hukuki haklarını anlattı.

Kirada yeni dönem başlıyor! 1 Temmuz'dan sonra kiracıları neler bekliyor? Uzmanlar uyardı - Sayfa 1

İki yıldır süren konut kiralarındaki yüzde 25'lik artış sınırı 1 Temmuz'da sona eriyor. Bu tarihten sonra sözleşme yenileme dönemi gelen kiracılar son 12 aylık Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) artış oranını kiralarının üzerine ekleyip hesaplayabilecek.
 

125
Kirada yeni dönem başlıyor! 1 Temmuz'dan sonra kiracıları neler bekliyor? Uzmanlar uyardı - Sayfa 2

Ev sahipleri yılda bir kez zam yapabilecek ve TÜFE oranının üzerinde bir zam yapamayacak. Yeni düzenlemeyle, ev sahipleri enflasyon karşısında gelirlerini koruyabilecek fakat kiracılar kaygılı. Hem kiracı hem de ev sahiplerinin hukuki haklarını doğru şekilde bilmesi önemli.
 
 

225
Kirada yeni dönem başlıyor! 1 Temmuz'dan sonra kiracıları neler bekliyor? Uzmanlar uyardı - Sayfa 3

YILDA BİR VE TÜFE ORANINDA 
Yüzde 25'lik zam sınırının kalkmasıyla, kiracılarda bir tedirginlik başladığını söyleyen İstanbul Ticaret Odası Gayrimenkul Komite Başkanı Hakan Akdoğan, "Bu uygulama kalktıktan sonra ev sahipleri keyfine göre zam yapacak diye bir şey yok" dedi.

325
Kirada yeni dönem başlıyor! 1 Temmuz'dan sonra kiracıları neler bekliyor? Uzmanlar uyardı - Sayfa 4

Akdoğan, yüzde 25'lik zam sınırı gelmeden önce de kiralarda bir üst sınırın olduğunun altını çizerek şöyle konuştu: "Borçlar Kanunu'nda açıkça belirtilmiş; ev sahipleri kiracılara yılda 1 kez, sözleşme yenileme döneminde zam yapabilir. Kiraya zam oranı da, TÜFE kadar olabilir. Ev sahiplerinin TÜFE oranı üzerinde zam isteme hakkı yasal olarak kesinlikle yok.
 

425