Konuta yatırım yapan kazanıyor! Amortisman süresi kısalıyor

Ev alma planı yapanları doğrudan ilgilendiriyor. Süre kısalıyor. Konut fiyatlarında reel gerileme sürerken, kiraların aynı oranda düşmemesi yatırımın geri dönüş süresini yani amortisman süresini kısaltıyor. Haziran ve temmuzda 13 yıl ile Haziran 2021’den sonra ‘en kısa amortisman süresi’ görüldü.

Konuta yatırım yapan kazanıyor! Amortisman süresi kısalıyor - Sayfa 1

Son aylarda konut piyasasında durgunluk yaşanıyordu. Artan fiyatlar, yüksek kredi faizi ve alternatif yatırım araçlarına geçişler bu durgunlukta önemli rol oynadı.
 

110
Konuta yatırım yapan kazanıyor! Amortisman süresi kısalıyor - Sayfa 2

Ancak temmuz ayında yapılan konut satışları gösterdi ki, kimi alıcılar fırsatı gördü. Sıfır konutta yapılan düşük faizli kampanyalar ve indirimler, ikinci elde artan pazarlık marjı birikimi olan kesimi harekete geçirdi.
 

210
Konuta yatırım yapan kazanıyor! Amortisman süresi kısalıyor - Sayfa 3

Hürriyet'ten Gülistan Alagöz^ün haberine göre; ülke genelinde konut satışları temmuz ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 16 artarak 127 bin 88 oldu. Böylece hem yılın zirvesi hem de tüm zamanların en iyi ikinci temmuz ayı satışı gerçekleşti.
 

310
Konuta yatırım yapan kazanıyor! Amortisman süresi kısalıyor - Sayfa 4

3 YILIN EN KISASI 
Alıcının gördüğü bu fırsat rakamlara da yansıdı. Gayrimenkul değerleme platformu Endeksa’nın araştırmasına göre; Türkiye genelinde haziran ve temmuz aylarında 13 yıl ile Haziran 2021’den sonra ‘en kısa amortisman süresi’ görüldü. Sene başında 15 yıl olarak hesaplanan süre, konut fiyatlarındaki gerilemeye karşı kiraların aynı oranda düşmemesi nedeniyle 13 yıla kadar düştü.

410