Koronavirüs salgınında ikinci dalga tehlikesi!

Uzmanlar, kontrol altına alındığı düşüncesiyle önlemlerin gevşetilmesi halinde, yeni tip koronavirüs salgınında ikinci dalganın yaşanabileceği konusunda uyarıyor.

Koronavirüs salgınında ikinci dalga tehlikesi! - Sayfa 1

Koronavirüsün ilk görüldüğü yer olan Çin'in Vuhan kentinde 76 günlük karantina sürecinin salgının kontrol altına alındığı gerekçesiyle sona erdirilmesi, tedbirlerin azaltılması ve ülke içi seyahatlere izin verilmesi, salgının ne zaman biteceği sorusuna yanıt arayanlarda, "ikinci dalga" endişesine yol açtı.

Koronavirüs salgınında ikinci dalga tehlikesi! - Sayfa 2

Kovid-19'da "ikinci dalga" yaşanma ihtimalini değerlendiren uzmanlar, salgına karşı alınan önlemlerin gevşetilmesinin, henüz ortaya çıkmamış "sessiz enfeksiyonların" topluma yayılmasına neden olabileceğini, bu nedenle dünya genelindeki tedbirlerin sıkı tutulması gerektiğini vurguladı.

Koronavirüs salgınında ikinci dalga tehlikesi! - Sayfa 3

"VİRÜSÜN DEĞİŞİME UĞRAMASI DÜŞÜK BİR İHTİMAL"

İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Tıbbi Viroloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kenan Midilli, salgının önlenmesindeki en etkili yöntemin izolasyon ve sosyal mesafesinin korunması olduğunu hatırlattı.

Prof. Dr. Midilli, Çin'in özellikle Hubei eyaletinde uygulanan sıkı karantina önlemleri sonucunda salgının şu an kontrol altına alındığının düşünüldüğünü, bundan dolayı Vuhan kentindeki karantina önlemlerinin de kısmi şekilde kaldırıldığını aktardı.

Koronavirüs salgınında ikinci dalga tehlikesi! - Sayfa 4

Karantina tedbirlerindeki gevşetmelerin, hala saptanamamış sessiz enfeksiyonların toplum içerisine yayılmasına yol açabileceğine dikkati çeken Midilli, bu nedenle karantinanın tümüyle kaldırılmasının yakın gelecek için gerçekçi bir beklenti olmadığını ve uzun bir süre daha durumun yakından izlenerek, gerektiğinde önlemlerin yeniden sıkılaştırılmasının tercih edileceğini ifade etti.