Koronavirüsü nedeniyle borçlar ertelenecek mi?

Çin'in Wuhan eyaletinde ortaya çıkan corona virüsü, Türkiye dahil 118 ülkeye yayılım göstererek pandemik bir salgın haline dönüştü. Son verilere göre Dünya'da yeni tip corona virüsü bulaşan sayısı 145 bini aşmışken, salgından ölenlerin sayısı ise 5 bin 436'ya ulaştı. Dünya Sağlık Örgütü geçtiğimiz günlerde koronavirüsü pandemi yani küresel salgın ilan edince konu farklı bir boyuta taşındı.

Koronavirüsü nedeniyle borçlar ertelenecek mi? - Sayfa 1

İlk etapta tüketiciler, önceden satın aldıkları turlarını iptal edebilmek için tur operatörlerinin kapısını çaldı. Turlarının iptalini talep edip, ödedikleri paraları da geri istediler. 

110
Koronavirüsü nedeniyle borçlar ertelenecek mi? - Sayfa 2

Tüketici tarafından bakınca küresel salgından korunmak için seyahatlerini iptal etmek en mantıklı adımlar arasında görülüyor. Ancak şirket tarafından bakıldığında ise ticaretini devam ettirebilmesi ya da virüs öncesinde çektikleri banka kredilerini ödeyebilmesi için işine devam edebilmesi gerekiyor. Burada şirket sahiplerinden, ticari faaliyet yürütenlerden gelen soruların başında ise şu yer alıyor:

210
Koronavirüsü nedeniyle borçlar ertelenecek mi? - Sayfa 3

Hürriyet'ten Burak Coşan'ın haberine göre; Eğer pandemi ilanı tüketici için mücbir sebep ise ticari faaliyet yapanlar için de mücbir sebep olmaz mı? Yani ‘ben bir tur satıyorsam ya da virüs sebebiyle hammaddeye ulaşıp üretim yapamıyorsam, ticari faaliyetleri mi devam ettiremiyorsam bankaya borcumu nasıl ödeyeceğim? Bu kritik soruları işin uzmanı avukatlara sorduk. 

310
Koronavirüsü nedeniyle borçlar ertelenecek mi? - Sayfa 4

Ortak nokta tüketici için mücbir sebep olan bir gerekçenin, şirketler için de aynı olacağı ancak bankalarla ilişkilerinin farklı ilerleyebileceğini ifade ettiler. Bankalara olan kredi borcunun ödenmemesi gibi bir durumun uzun yıllar sürecek mahkeme süreçlerini ortaya çıkaracağını belirten uzmanlar, “Devlet ya da Bankalar Birliği bu noktada devreye girerek virüsten etkilenen şirketlere 6 ay ya da 1 yıl ödeme ertelemesi kararı alabilir. Bu da şirketleri rahatlatacaktır. Eğer iş dava sürecine gider ve şirketler bankalara dava açarsa iş sonuçlanıncaya kadar çok vahim durumlar ortaya çıkabilir” ifadelerini kullandı. İşte avukatların görüşleri...

410