Kredi kartı kartlarına 'maaşa bağlı' yeni düzenleme: 'Limit ve taksit sınırlaması geliyor'

Kredi kartı nakit avans çekim faizlerinin yükseltilmesi, paraya ihtiyacı olanları engelleyemedi. Kredi kartı kullanımında gözlenen hızlı artışın ardından, ekonomi yönetiminin yeni kısıtlayıcı adımlar atacağı iddia ediliyor. Bu kapsamda, kredi kartı limitlerinin sınırlandırılması ve taksit sayılarının azaltılması gibi önlemler gündeme gelebilir.

Kredi kartı kartlarına 'maaşa bağlı' yeni düzenleme: 'Limit ve taksit sınırlaması geliyor' - Sayfa 1

Mayıs ayı enflasyonu yıllık bazda yüzde 75’i aşarken, uzmanlar bu artışın sebeplerinden biri olarak kredi kartı kullanımındaki yükselişi gösteriyor. 

113
Kredi kartı kartlarına 'maaşa bağlı' yeni düzenleme: 'Limit ve taksit sınırlaması geliyor' - Sayfa 2

İhtiyaç kredi faizlerinin yüzde 80’e yaklaşması, kredi kartı faizlerine oranla daha yüksek kalması nedeniyle, vatandaşlar kredi kartlarına yöneliyor. Ayrıca, kredi kartı nakit avans çekimlerinde ve kredili mevduat kullanımında da artış dikkat çekiyor.
 

213
Kredi kartı kartlarına 'maaşa bağlı' yeni düzenleme: 'Limit ve taksit sınırlaması geliyor' - Sayfa 3

Merkez Bankası'nın faiz artışı
Mart ayında Merkez Bankası, kredi kartı kullanımını kısıtlamak amacıyla nakit avans çekimlerinde faiz oranını yüzde 4,42’den yüzde 5’e yükseltmişti. Kredili mevduat hesabı faizi de yüzde 5’e çıkarılmıştı. Ancak bu önlemler, kredi kartı kullanımını azaltmada yeterli olmadı.

313
Kredi kartı kartlarına 'maaşa bağlı' yeni düzenleme: 'Limit ve taksit sınırlaması geliyor' - Sayfa 4

Türkiye'deki kart sayıları ve harcama verileri
Mayıs ayı itibarıyla Türkiye'de kredi kartı sayısı 123,1 milyon, banka kartı sayısı 191,6 milyon ve ön ödemeli kart sayısı 94,8 milyon adede ulaştı. 

413