Kredi kartından 750 TL'lik kesintinin ayrıntıları netleşti: Kart iptal edilirse savunma payı iade edilecek mi?

AK Parti tarafından TBMM Başkanlığı'na sunulan kanun teklifinde yer alan 100 bin lira üzerindeki kredi kartı limiti bulunanlardan yıllık 750 lira fon payı kesintisi gündemdeki yerini koruyor. 700 TL'lik kesintisinin yapılacağı tarih belli olurken her bir kart başına yıllık alınan pay kart iptal edilse de iade edilmeyecek.

Kredi kartından 750 TL'lik kesintinin ayrıntıları netleşti: Kart iptal edilirse savunma payı iade edilecek mi? - Sayfa 1

AK Parti, Savunma Sanayii Destekleme Fonu’na yeni kaynak sağlamak için hazırlanan yasa teklifini TBMM Başkanlığı’na sundu. Teklif, 100 bin lira üzerinde kredi kartı limiti bulunanlardan yıllık 750 lira fon payı kesintisini içeriyor. Peki, kredi kartı iptal edilirse 750 TL'lik kesinti iade edilecek mi?
 

Kredi kartından 750 TL'lik kesintinin ayrıntıları netleşti: Kart iptal edilirse savunma payı iade edilecek mi? - Sayfa 2

Kart iptal edilirse 750 TL'lik iade olacak mı?
Hürriyet'in haberine göre, limiti 100 bin lirayı geçen kredi kartı sahiplerinden kesilecek 750 liralık kesinti, her yıl ocak ayının 5’inci gününde hesaplara yansıtılacak. Kart iptal edilse de pay iade edilmeyecek.

AK Parti savunma sanayi projeleri için hizmet bedeli ve vergi olarak yıllık toplam hacmi 80 milyar liraya ulaşması beklenen torba yasa teklifini cuma günü TBMM’ye sunmuştu. Salı günü TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşülecek olan torba yasa teklifiyle, Savunma Sanayi Fonu’na gelir amacıyla limiti 100 bin lirayı geçen kredi kartı sahiplerinden her bir kart başına yıllık 750 lira kesinti yapılacak.
 

Kredi kartından 750 TL'lik kesintinin ayrıntıları netleşti: Kart iptal edilirse savunma payı iade edilecek mi? - Sayfa 3

Torba yasa teklifine göre:
* 750 liralık pay, kredi kartı çıkaran kuruluşlar tarafından her yılın ocak ayının 5’inci günü itibarıyla kart hamilinin hesabına yansıtılacak. İlgili dönem hesap ekstresinde gösterilecek. Kart hamilinden tahsil edilen tutar, tahsilatı izleyen ayda verilmesi gereken banka ve sigorta muameleleri vergisi beyannamesi ile beyan edilecek. Bu verginin ödeme süresi içerisinde ödenecek.
* Yıl içinde alınan veya limiti 100 bin lira üstü kapsamına giren kartlara ait katılma payı, kartın kullanıma açıldığı veya limit artışının yapıldığı ayın hesabına yansıtılacak. Aynı şekilde ödenecek.
 

Kredi kartından 750 TL'lik kesintinin ayrıntıları netleşti: Kart iptal edilirse savunma payı iade edilecek mi? - Sayfa 4

* Limiti 100 bin lira ve üzerinde olan kartların hamillerinden her bir kart başına yıllık alınan 750 liralık pay kart iptal edilse de iade edilmeyecek.
* Kartın yıl içinde herhangi bir sebeple yenilenmesi halinde, ilgili yıl için pay ödenmiş ise ayrıca pay alınmayacak.
* Fiziki bir kartın limitleri dahilinde oluşturulan ek kartlar ve fiziki olmayan kartlar için ayrıca pay alınmayacak.