Milyonlarca çalışanı ilgilendiren karar: Geç emeklilik geliyor!
Emeklilik yaşında düzenleme ile emekli olmadan çalışılacak süreyi daha da artırmaya yönelik aylık bağlama oranında çalışma yapılacak. Ayrıca, BES’in ikinci basamak emeklilik sistemine dönüştürülmesi de tedbirler arasında yer alacak.
Yayınlanan 2025 Cumhurbaşkanı programında, sosyal güvenlik alanında reform için çalışma yapılacağına yönelik eylemlere yer verildi. Programa göre, 2025 yılında aktüeryal dengeyi sağlamak amacıyla reform yapılacak.
unlar arasında emeklilik yaşında düzenleme ile emekli olmadan çalışılacak süreyi daha da artırmaya yönelik aylık bağlama oranı düzenlemesi yapılacak. Ayrıca, sosyal güvenlik sisteminin istatistik kapasitesi de geliştirilecek.
Planda, bireysel emeklilik sisteminin farklı ayağı olan, çalışanların otomatik olarak bireysel emeklilik katılımı sistemi olan “Otomatik Katılım Sistemi”nin, işveren katkısı da oluşturulacak şekilde ikinci basamak emeklilik sistemine dönüştürülmesi de tedbirler arasında sayıldı.
Tedbirde, Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu (SEDDK) tarafından oluşturulan Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi modelinin, Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) Danışma Kurulu ile istişare edilerek model oluşturulacağı ve mevzuat çalışmalarının başlatılacağı kaydedildi. Zorunlu ikinci basamak emekliliğin etkinleştirilmesi için fon çeşitliliğinin artırılması, BES kesintilerinin azaltılması, 25 yaş altı üniversite öğrencilerinin BES’e katılımının teşviki de tedbirler arasında yer aldı.
UZUN SÜRELİ İSTİHDAM TEŞVİK EDİLECEK
Esnek çalışma modelleri olarak adlandırılan uzaktan çalışma, süreli çalışma, proje ve anlaşmalara bağlı olarak geçici çalışma gibi çalışma modellerine yönelik hukuki altyapının 2025’te geliştirilmesi de planda bir kez daha yer buldu.
2025 Yılı Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı’nda sosyal güvenlik alanında yapılacak düzenlemelerin temel çerçevesi belirlendi.
Sayılan eylemler arasında, emeklilik yaşında değişiklik yapılmasına yönelik ifade dikkat çekti.