Müftüoğlu uyardı: Ne yapıp etmeli, hızla ve ciddi bir şekilde yeniden derlenip toparlanmalıyız

Hürriyet gazetesi başyazarı Prof. Dr. Osman Müftüoğlu, yeni tip Koronavirüs (Covid-19) vakalarındaki artışın en büyük nedeninin toplu aktivitelere izin verilmesi olduğunu belirtti. Müftüoğlu, okulların açılmasıyla vaka sayısının artabileceği uyarısında bulundu.

Müftüoğlu uyardı: Ne yapıp etmeli, hızla ve ciddi bir şekilde yeniden derlenip toparlanmalıyız - Sayfa 1

Müftüoğlu, "Vaka sayılarındaki artışın sebebi test sayısındaki artış değildir. Daha net ve açık nedenler var: Rehavetimiz tavan yapmıştır. Dikkatimiz dağılmıştır. Virüsün etkisini kaybettiği şeklindeki yanlış bilgiler özgüvenimizi patlatmıştır. Çok daha önemlisi, toplu aktivitelere (sünnet, nişan, nikâh, cenazeler, taziyeler) izin verilmesi vaka sayılarında bugünkü patlamaların bir numaralı sebebi haline gelmiştir. Okulların açılması bu sayıları daha da arttıracaktır." düşüncesini dile getirdi. 

117
Müftüoğlu uyardı: Ne yapıp etmeli, hızla ve ciddi bir şekilde yeniden derlenip toparlanmalıyız - Sayfa 2

Müftüoğlu, "Bana göre bu rakamlar sadece izlenmek, yalnızca bilgilenmek ve bilgilendirmek için kullanılamaz. Asla ve asla yok hükmünde de sayılamaz. Evet, acil bir durum yok. Başlangıçtaki olağanüstü önlemlere yeniden dönme noktasında olduğumuz da söylenemez. Ama ne yapıp etmeli, hızla ve ciddi bir şekilde yeniden derlenip toparlanmalıyız. Yoksa emin olun bu kışı farklı yaşayabiliriz. Hemen tedbir almazsak, hatalarımızı tekrarlamaktan vazgeçip yeni, farklı ve etkili stratejilere odaklanmazsak işimiz gerçekten zorlaşacaktır. Ve belki de işte o zaman başlangıçtaki olağanüstü önlemlere yeniden dönmek zorunda kalabileceğiz." ifadesini kullandı. 

217
Müftüoğlu uyardı: Ne yapıp etmeli, hızla ve ciddi bir şekilde yeniden derlenip toparlanmalıyız - Sayfa 3

Müftüoğlu, grip ve zatürre aşısı olalım ama deyip şöyle uyardı: Grip aşısının bağışıklık sisteminizi COVID-19 enfeksiyonuna karşı yorgun ve dirençsiz düşüreceği bilgisi de doğru değildir. Tam tersine, grip aşısı ile bağışıklığınız daha da güçlenecek, virüsün vücudunuzu aşırı hırpalayarak canınızı yakma ihtimali de sınırlanacaktır. Grip aşısını da herkes yaptırabilir, ama çocukların aşılanması konusu çocuk sağlığı uzmanlarının kararına bırakılmalıdır. Aşı konusunda başka uyarılarım da var...

317
Müftüoğlu uyardı: Ne yapıp etmeli, hızla ve ciddi bir şekilde yeniden derlenip toparlanmalıyız - Sayfa 4

Bilelim ki bu aşıları yaptırmakla COVID-19’a karşı bağışıklık sağlamamız, yani bedenimizi koruma altına almamız mümkün değil. Ayrıca bilelim ki bu aşıları hemen süratle, hiç düşünmeden herkesin yaptırması da gerekmiyor.

417