Emeklilik Dilekçesinde Kritik Tarih! 1 Gün Fark En Az Yüzde 30 Daha Fazla Maaşa Tekabül Ediyor

Emekli günü gelen fakat ne zaman dilekçe vereceğini düşünen kişiler için Sosyal Güvenlik Başuzmanı İsa Karakaş’tan açıklama geldi. “31 Aralık'ta verenler, 1 Ocak 2025'te verenlerden en az yüzde 30 daha fazla maaş alacak” diyerek çarpıcı açıklamalarda bulundu…

PARADURUMU PARADURUMU
Emeklilik Dilekçesinde Kritik Tarih! 1 Gün Fark En Az Yüzde 30 Daha Fazla Maaşa Tekabül Ediyor

Karataş, “2024 yılında mı yoksa 2025 yılında mı emekli olmak daha avantajlı?" sorusunun yanıtı araştıran vatandaşlar için tek tek açıklama yaparak bu konu hakkında önemli bilgiler paylaştı. Ayrıntılar işte sizlerle…

Emekli Olmak İçin Hangi Yıl Daha Avantajlı?

Türkiye Gazetesi'nde yazdığı yazıda emekli aylıklarının hesaplanmasında kullanılan formüle göre, 2024 yılında emekli olacak bir sigortalının aylığının 2025 yılındaki emekliliğe göre en az yüzde 30 daha fazla olması yüz binlerce kişinin yılbaşından önce emeklilik dilekçesi vermesine yol açtığına dikkat çeken Sosyal Güvenlik Başuzmanı İsa Karakaş, SGK'nın bu konuda henüz bir açıklama yapmadığını belirterek şu bilgileri aktardı;

TBMM kapanmadan önce yasal düzenleme yapılmaması sistemden hızla panik hâlinde kaçışların artmasına neden olduğunu belirten Sosyal Güvenlik Başuzmanı İsa Karakaş, “2024 yılı enflasyonu yüzde 42, 45, 46, 48… kaç gerçekleşirse gerçekleşsin 2024 yılında emeklilik dilekçesini verenler 2025 yılında emeklilik dilekçesini verenlere göre yüzde 30’lardan daha az olmayacak büyük avantajlar elde edecektir” diyerek, örnek vererek açıklama yaptı.

Karakaş, özel sektörde çalışan bir işçi 31 Aralık 2024 günü emeklilik dilekçesini verdiği zaman sadece 1 gün sonra yani 01 Ocak 2025 günü dilekçesini veren aynı çalışma şartlarına sahip işçiye göre yüzde 30’dan az olmayacak oranda daha yüksek maaş alabileceğini ifade ederek, bu durumun gerçekten rekor bir fark olduğunu belirtti.

Emekli Maaşı Neye Göre Hesaplanıyor?

Emekli maaş hesaplaması, kişisel faktörlere bağlı olarak değişiklik gösterir. Bunlar, sigorta prim günleri, yaşı, yatırılan primler, aylık bağlanma oranları gibi birçok faktör bu hesaptan etkilenmektedir. Emekli maaş katsayılarını belirleyen en önemli faktör ise enflasyon (TÜFE) verisi ve ülkenin büyüme hızıdır.

Önemli Not: Bu haber içerik ortaklığı kapsamında PARADURUMU internet sitesinden, F5Haber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak geldiği şekliyle alınmıştır. Bu haberlerin hukuki muhatabı haber kaynaklarıdır. Haberlerle ilgili her tür şikayetinizi [email protected] adresimize gönderebilirsiniz.
SONRAKİ HABER