Petrol savaşında Türkiye nasıl etkilenecek?

Suudi Arabistan ve Rusya arasında yaşanan anlaşmazlığa bağlı olarak tarihi düşük seviyelere indi. Peki şimdi ne olacak? Yaşanan bu durum Türkiye'yi nasıl etkileyecek? Suudi Arabistan petrol üretimini neden kısmak istiyor? Rusya neye karşı çıkıyor? ABD bu krizden nasıl etkilenir? Krizin Türkiye'ye etkisi ne olacak?

Petrol savaşında Türkiye nasıl etkilenecek? - Sayfa 1

Üç yıldır petrol piyasaları konusunda uyum içinde çalışan Suudi Arabistan ve Rusya anlaşmazlığa düştü. Rusya, OPEC’in istediği üretim kesintisini yapmadı. Suudi Arabistan bunun üzerine petrol ihracatında fiyat indirimine gitti. Ayrıca üretimini artıracağı iddia edildi. Bunun üzerine Brent petrol fiyatı bugün yüzde 30 düşerek 31.7 dolara çakıldı. Sabah saatlerinde kayıplarının bir kısmını geri aldı. 2014 yılında da Suudi Arabistan ile ABD arasında petrol fiyatı savaşı yaşanmış, brent petrolün varil fiyatı 2014'te 115 dolar iken 20 Ocak 2016'da 27.70 dolara kadar inmişti
 

116
Petrol savaşında Türkiye nasıl etkilenecek? - Sayfa 2

Geçen hafta küresel borsalarda görülen satış baskısına petrol savaşı ekleniyor.  Son üç  yılda petrol piyasaları konusunda uyum içinde çalışan Suudi Arabistan ve Rusya anlaşmazlığa düştü. Cuma günü Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ve OPEC dışı bazı ham petrol üreticisi ülkelerin (OPEC+) zirvesinde Rusya ile yürütülen müzakerelerde istediği sonuca ulaşamayan Suudi Arabistan petrol ihracatında fiyat indirimine gitti. Bunun yanında üretimini de artırmaya hazırlandığı iddia edildi. 

216
Petrol savaşında Türkiye nasıl etkilenecek? - Sayfa 3

OPEC ülkeleri petrol fiyatlarındaki korona virüs kaynaklı düşüşün dengelenmesi amacıyla 2020 sonuna kadar petrol üretiminde günde 1,5 milyon varil kesintiye gitme kararı almıştı. OPEC ülkeleri, kararın uygulamaya konulması için Cuma günü Rusya’yla görüştü. Rusya'nın mevcut OPEC+ üretim kesintisinin uzatılmasını desteklediği ancak kesintinin artırılmasını kabul etmediği açıklandı. Toplantının sonuçsuz kalması nedeniyle cuma günü ham petrol fiyatları 45 dolar seviyesine gerilemişti. Bu, 2017 yılından beri gelinen en düşük seviyeydi.

Bugün ise Brent petrolün varil fiyatı yüzde 30 gerileyerek 31.7 doları gördü. Sabah saatlerinde kayıplarının bir kısmını geri aldı ve 35 doların üzerine çıktı.

316
Petrol savaşında Türkiye nasıl etkilenecek? - Sayfa 4

Suudi Arabistan neden bir petrol savaşı başlattı?

Suudi Arabistan, Rusya ile anlaşamayınca tek başına petrol üretimini artırarak piyasada petrolü bollaştırdı ve brent petrolün varil fiyatı 32 dolara kadar düştü. Peki genç veliaht Prens Selman'ın aklından neler geçiyor? Suudi Arabistan petrol üretimini neden kısmak istiyor? Rusya neye karşı çıkıyor? ABD bu krizden nasıl etkilenir? Krizin Türkiye'ye etkisi ne olacak? Suudi Arabistan Veliaht Prensi Selman'ın önümüzdeki günlerdeki hamleleri merak ediliyor... İşte 5 maddede 2020 petrol savaşı...

416