10 adımda e-ticaret sitesi kurma rehberi
Bir e-ticaret web sitesi kurmak artık isteğe bağlı değildir, işletme potansiyelini en üst düzeye çıkarmak isteyen herkes için bir zorunluluktur.
Gelişmelerden anında haberdar olmak için Google News'te F5Haber'e abone olun
F5Haber'e Google News'te abone olun
Abone OlÖrneğin ABD'de tüketicilerin %74'ü artık online alışverişi fiziksel bir mağazadan satın almaya tercih etmektedir. Alışveriş kanallarını birlikte takip eden ayrı bir araştırmada ise, tüm alıcıların satın alma yolculuklarının %64'ünün web'den başladığını tespit etmiştir. Bu, güçlü bir online varlığın mağaza içi satışlarınızı bile artıracağının bir kanıtıdır.
10 Adımda E-ticaret Sitesi Kurma Rehberi
Aşağıdaki listeden bir e-ticaret sitesini adım adım nasıl kuracağınızı detaylı şekilde öğrenebilirsiniz:
1. Bir Web Sitesi Oluşturucu Seçin
İlk olarak e-ticaret web sitenizin temelini oluşturacak bir e-ticaret platformuna ihtiyacınız olacaktır.
Piyasada, her biri kendine özgü mimariye, fiyatlandırmaya ve yeteneklere sahip çok çeşitli seçenekler vardır. Fakat e-ticaret mağazanız için en iyisini seçmek için aşağıdaki faktörlere öncelik vermeniz gerekir:
Kullanım kolaylığı: Tek bir kod satırına dokunmadan çevrimiçi bir mağaza oluşturmanıza olanak tanıyan bir e-ticaret platformu arayın.
Site Temaları ve Kullanıcı Deneyimi: Tüketicilerin %73'ü satın alma kararı verirken kullanıcı deneyimini göz önünde bulundurduğu için iyi tasarlanmış bir ön uç, dönüşümleri en üst düzeye çıkarmanıza yardımcı olacaktır. Ayrıca platformunuza hem masaüstü hem de mobil cihazlar için optimize edilmiş özelleştirilebilir bir web sitesi şablonu eşlik etmelidir. Mobil cihazların tek başına e-ticaret satışlarının %56'sını oluşturduğunu unutmayın.
Performans ve ölçeklenebilirlik: Mümkün olan en yüksek dönüşüm oranları için e-ticaret web sitenizdeki sayfalar 2 saniye veya daha kısa sürede yüklenmelidir. Bu da ancak otomatik kaynak ölçeklendirme, önbelleğe alma, CDN, render engelleme, görüntü optimizasyonu, GZip sıkıştırma, CSS ve JS küçültme gibi gelişmiş performans özellikleri sunan bir e-ticaret platformu ile mümkündür. Yükleme süresindeki her bir ek saniye, dönüşüm oranlarınızı %4,42 oranında azaltacaktır.
Ürün yönetim sistemi: Online satış yapmak için toplu ürün yüklemelerini, ürün görsellerini, dinamik ürün filtrelerini, çoklu gönderim çözümlerini, ürün karşılaştırmalarını, istek listelerini vb. destekleyen güçlü bir envanter yönetim sistemine ihtiyacınız vardır.
İçerik yönetim sistemi: Multimedya içeriğini kolayca oluşturmanıza, yayınlamanıza ve düzenlemenize olanak tanıyan yerleşik bir içerik yönetim sistemi arayın. Organik trafik tüm e-ticaret satışlarının %38'ini yönlendirdiğinden, CMS sisteminin SEO dostu bir mimariye sahip olması gerekir.
Entegrasyonlar: Uygulama entegrasyonları aracılığıyla e-ticaret işlevlerinizi genişletebilmeniz gerekir. En iyi online mağaza platformları e-posta pazarlama, ödeme ağ geçitleri, CRM, dönüşüm optimizasyonu, analitik, nakliye, sipariş karşılama, ERP vb. için geniş bir uzantı yelpazesi sunar.
2. Alan Adınızı Kaydedin
Alan adı yani domain, ziyaretçilerin e-ticaret mağazanızı tanımlamak ve mağazanıza erişmek için kullanacağı web adresidir.
Bir alan adı kaydı yapmak için ICANN tarafından akredite edilmiş bir alan adı kayıt kuruluşu bulmanız gerekir.
En iyi alan adı kayıt şirketlerinde aramanız gereken diğer özellikler arasında ücretsiz SSL sertifikası ve ücretsiz WHOIS gizlilik koruması yer alır.
3. Bir Web Sitesi Teması Seçin ve Özelleştirin
Sizi her şeyi sıfırdan oluşturma zahmetinden kurtarmak için en iyi e-ticaret platformları bir dizi özelleştirilebilir web sitesi teması ve şablonu sağlar.
Web sitesi teması, yeni web siteleri için bir tasarım planı olarak hizmet veren önceden oluşturulmuş şablonlardır. Bu sayede boş bir tuvalle başlamak yerine hazır bir web sitesi prototipinden yola çıkarak ilerleyebilirsiniz.
Tek yapmanız gereken iş planınıza uygun olan temayı seçmek, markanıza uyması için bazı küçük görünüm ayarları yapmak, içerik eklemek ve ardından tüm kompozisyonu e-ticaret web siteniz olarak yayınlamaktır.
Bu süreç özellikle Hosting.com.tr Hazır Site Tasarım Aracı gibi e-ticaret platformlarında sorunsuzdur. Hosting.com.tr, e-ticaret sektöründeki online mağazalar için birçok ücretsiz şablondan oluşan bir koleksiyona sahiptir
Web Sitesi Teması Kontrol Listesi
E-ticaret web siteniz için bir tema veya şablon seçerken aşağıdaki faktörleri göz önünde bulundurmanız gerekir:
- Özelleştirme: Şablonun markanızı ve işletmenizin kimliğini yansıtacak şekilde özelleştirilebildiğinden emin olun. Yazı tiplerinin, renklerin, ürün gösteriminin ve gömülü sosyal medya içeriğinin özelleştirilmesini destekleyip desteklemediğini göz önünde bulundurun.
- Kolay gezinme: Harika bir müşteri deneyimi için sorunsuz gezinme hayati önem taşır. Müşterilerin ihtiyaç duyduklarını kolayca bulmalarını sağlayan net ve sola hizalanmış bir gezinme çubuğu tercih edin.
- Duyarlılık: Çeşitli cihazlarda optimum görüntüleme için şablonun farklı ekran boyutlarına uyum sağladığından emin olun.
- SEO dostu olma: SEO optimizasyonunu destekleyen bir şablon arayın. Bu, meta etiketler ve URL yapısı gibi özelliklerle birlikte gelmesi gerektiği anlamına gelir.
- Destek ve güncellemeler: Web sitenizi güvenli ve hatasız tutmak için düzenli güncellemeler ve destek sağlayan bir tema seçin.
4. E-ticaret Web Sitesi Yapınızı Tanımlayın
Günümüzde alışveriş yapanların %49'u yeni ürünler keşfetmek veya bulmak için Google'ı kullanır. Bu müşterilere ulaşmak için e-ticaret mağazanızda ihtiyaç duyacağınız şeylerden biri de iyi organize edilmiş bir URL yapısıdır. Google'ın botlarının e-ticaret web sitenizde gezinmesini, web sayfalarınızı okumasını ve iş modelini ve ürünlerini anlamasını bu şekilde kolaylaştırırsınız.
Örneğin, URL'lerinizi hiyerarşik bir yapıda düzenleyebilirsiniz. Açılış sayfalarınız doğrudan ürün kategorilerine bağlanabilir, bu kategoriler de kendi alt kategorilerine yönlendirir ve bu şekilde devam edebilirsiniz.
Örnek olarak, erkek ve kadın kıyafetleri satan bir online mağazanız olduğunu düşünün. Hiyerarşik URL yapısını uygularsanız, ana sayfa ziyaretçileri aşağıdaki iki kategori sayfasından birine yönlendirecektir:
- www.onlinestore.com/kategori/erkek
- www.onlinestore/kategori/kadın
Sonra erkekler bölümünde, aşağıdaki gibi alt kategorileriniz olabilir:
- www.onlinestore.com/kategori/erkek/formal
- www.onlinestore.com/kategori/erkek/casual
Alt kategori seviyesi, alışveriş yapanları ilgili ürün seçeneklerine ve ardından ürün sayfalarına yönlendirecektir.
5. Ürünlerinizi Ekleyin
Ürün sayfalarınız müşterilerin satın alma kararlarını etkiler, bu nedenle aşağıdakileri göz önünde bulundurarak optimizasyon sağlayın:
Ürün sayfalarını SEO dostu hale getirin
Ürün eklemeye başladığınızda, izleyeceğiniz pazarlama stratejileri konusunda dikkatli olun.
Kapsamlı bir SEO araştırması yapın ve hedef pazarınızı yakalamak için en iyi anahtar kelimeleri bulun.
Anahtar kelime araştırması, rakip araştırması, pazar analizi ve içerik optimizasyonuna yardımcı olması için SEMrush, Ahrefs, Moz veya SpyFu gibi araçlardan yararlanın. Bu araçlar web siteniz için iyi bir temel oluşturmanızı sağlar ve daha sonra düzeltilmesi maliyetli olabilecek potansiyel SEO sorunlarından kaçınmanıza yardımcı olur.
Ürünlerinizin Google tarafından zengin snippet olarak öne çıkarılmasını istiyorsanız, ürün şeması, SSS ve BreadcrumbList gibi sayfalara ürün şeması işaretlemesi ekleyin.
Bunun için herhangi bir kodlama becerisine ihtiyacınız yoktur. Örneğin WordPress web sitenize ilgili bir ürün şeması uzantısı yükleyebilir ardından yapılandırılmış verilerinizi tanımlamak için görsel araçları kullanabilirsiniz.
Yüksek kaliteli ürünler ekleyin
Hafife almamanız gereken bir diğer unsur da ürün görselidir. İnternet üzerinden alışveriş yapanların %75'inin satın alma kararı verirken ilk baktığı şey görsellerdir.
Potansiyel müşterilerin görmek istedikleri görsel özellikleri aşağıdaki şekildedir:
- Çoklu yüksek kaliteli görüntüler: Yüksek kaliteli ürün görsellerini birden fazla açıdan sergileyin. Bu iş için profesyonel fotoğrafçılar ve modeller tutmayı düşünün.
- Kullanım: Ürün kullanımını gösteren bağlam içi bir fotoğraf ekleyin. Örneğin, lamba satıyorsanız, lambalar kapalıyken bir yatak odasında nasıl göründüklerini gösterin.
- Boyut açısından tutarlı görseller: Farklı boyutlar galerinizde yanlış hizalamaya neden olabilir. Tutarlılığı korumak için her görsel için aynı boyutu kullanmak ve resimleri bir görsel düzenleyici ile gerekli boyutlara uyacak şekilde ayarlamak daha iyidir.
- Açıklama: Ürün özellikleri, faydaları ve teknik özellikleri hakkında kısa ama bilgilendirici bir açıklama sunun. Bu, müşterilerin ne satın aldıklarını ve bu ürünün sorunlarını nasıl çözebileceğini veya ihtiyaçlarını nasıl karşılayabileceğini anlamalarına yardımcı olabilir.
6. Ödeme Çözümleri Kurun
Online işletmeniz, kredi kartı ödemelerini kabul edip dijital işlemleri gerçekleştirene kadar resmi olarak bir e-ticaret mağazası sayılmaz. Bunun gerçekleşmesi için iki ödeme çözümüne ihtiyacınız olacak:
- Ödeme ağ geçidi
- Ödeme işlemcisi
Bir ödeme ağ geçidini sanal bir satış noktası kart okuyucu olarak düşünebilirsiniz. Görevi müşterilerden kredi kartı kabul etmek, kart bilgilerini doğrulamak ve ardından bilgileri ödeme işlemcinize göndermektir.
Ödeme işlemcisi ise işlemleri işleyen bir satıcı hizmetidir. Ödeme ağ geçidinizden kart bilgilerini aldıktan sonra bu bilgiler yetkilendirme için müşterinin bankasına iletilir. Ardından her şey kontrol edildikten sonra para ödeme ağı üzerinden hesabınıza havale edilir.
Yine de iki hizmetin ayrı olması gerekmez. Bazı ödeme işlemcileri, ödeme ağ geçidi olarak da kullanılabilir. Bu, yalnızca kartları kabul etmek ve doğrulamakla kalmadıkları, aynı zamanda müşterilerin bankaları ve satıcı hesapları arasında bir aracı olarak hareket ettikleri anlamına gelir.
7. Kargo ve iade politikası oluşturun
Küresel tüketicilerin %50'sinden fazlası teslimat hızının satın alma kararlarını etkilediğini kabul ederken, %38'i ücretsiz veya indirimli gönderimin kararlarını etkilediğini belirtmiştir. Benzer şekilde, küresel tüketicilerin %86'sı satın alacakları yeri seçerken ürün iade politikasını bir karar faktörü olarak belirtir.
Kargo çözümleri genellikle e-ticaret web sitesi kurucu paketine dahildir. Gerçek zamanlı kargo ücretleri veya sipariş toplamlarına göre sabit ücretler belirleyebilirsiniz.
Gönderim stratejisine gelince, kendi bölgenizden gönderim yapabilir, ürünleri sizin için tedarik eden ve gönderen bir dropshipping şirketi kullanabilir veya ürünleri sizin için depolayan ve gönderen üçüncü taraf bir lojistik şirketi kullanabilirsiniz.
8. Veri Gizliliği Yasalarına Uyun
E-ticaret web siteleri genellikle ziyaretçilerden KVKK ve GDPR gibi veri gizliliği yasaları tarafından korunabilecek bilgiler toplar.
Kişisel bilgiler yasal olarak bir bireyi veya haneyi doğrudan veya dolaylı olarak tanımlayabilen veriler olarak tanımlanır.
Aşağıdaki durumlarda web siteniz bu tür verileri toplayabilir:
- Bir haber bülteni göndermek için tam adları ve bir e-posta adresini toplamak.
- Bir satışı tamamlamak için tam adları, fiziksel adresleri ve ödeme bilgilerini toplamak.
- Analitik veya hedefli reklamcılık için kullanıcıların tarayıcılarına internet çerezleri yerleştirmek.
- Web sitenizin ziyaretçilerinin çevrimiçi davranışlarını izlemek.
Uyumsuzluk nedeniyle mali cezalar almamanız veya cezalandırılmamanız için web sitenizin yürürlükteki gizlilik yasalarının gerekliliklerini karşılaması gerekir.
Bu yasaların çoğu, kullanıcılara hangi verileri topladığınızı, bunları nasıl kullandığınızı, herhangi bir üçüncü tarafla paylaşıp paylaşmadığınızı ve kullanıcılarınızın bilgileri üzerinde hangi haklara sahip olduğunu açıklayan bir gizlilik politikası sunmanızı gerektirir.
9. Web sitesinin işlevselliğini sağlayın
E-ticaret mağazanızı açmadan önce düzgün çalıştığından ve kullanıcı deneyimi sunduğundan emin olmanız çok önemlidir. Bu yüzden aşağıdaki test unsurlarını göz önünde bulundurmanız gerekir:
- Ödeme işlevselliği: Web sitesinde satın alma işlemlerini sorunsuz ve güvenli bir şekilde tamamlayıp tamamlayamadığınızı test edin. Test siparişlerini farklı ödeme ve kargo seçenekleriyle işleyin. Sipariş onay e-postalarını ve faturaları doğruluk açısından doğrulayın.
- Çapraz tarayıcı uyumluluğu: Mağazanızın Chrome, Firefox, Safari, Edge gibi çeşitli tarayıcılarda iyi göründüğünden ve çalıştığından emin olun. Tarayıcı uyumluluğunu simüle etmek için BrowserStack gibi araçları kullanın.
- Mobil uyumluluk: Mağazanızı mobil uyumlu ve duyarlı hale getirin. Bu süreçte yardımcı olması için Google'ın Mobil Uyumluluk Testi aracını kullanabilirsiniz.
10. KPI'larınızı Takip Edin
E-ticaret siteniz şekillendiğinde, işinizin büyümesi için temel oluşturmaya başlayabilirsiniz. Özellikle e-ticaret analiz araçları, Temel Performans Göstergelerini (KPI'lar) takip edecekleri için harika eklentilerdir, bunlardan iş kararları almak için değerli bilgiler elde edersiniz.
Dikkate alınması gereken en temel e-ticaret ölçümlerinden bazıları aşağıdakileri içerir:
- Trafik hacmi: Bir ay içinde web sitenize erişen tekil ziyaretçi sayısı.
- Hemen çıkma oranı: Yalnızca bir web sayfasını görüntüledikten sonra ayrılan web sitesi ziyaretçilerinin yüzdesi. Şimdiye kadar, e-ticaret siteleri için ortalama %47'dir.
- Dönüşüm oranı: Satın alma işlemiyle sonuçlanan web sitesi ziyaretçilerinin yüzdesi. Ortalama olarak, çevrimiçi mağazalar yaklaşık %2,9'luk bir dönüşüm oranı kaydeder.
- Sipariş sayısı: Belirli bir süre içinde satın alınan ürün sayısı. Online alışveriş yapanların yaklaşık %28'i her satın alma işleminde birden fazla ürün satın almaktadır.
- Net kâr: Brüt gelirden online işletmenizin yaptığı toplam masrafların düşülmesiyle elde edilir. Online perakende mağazaları ortalama %8,89 net kâr marjı elde etmektedir.
- Alışveriş sepetini terk etme oranı: Ödeme işlemini tamamlamayan alışveriş sepetlerinin yüzdesi. E-ticaret siteleri için ortalama %69,99'dur.