Hisse senedine yatırım yaparken bilmeniz gerekenler

Borsada en çok işlem yapılan yatırım araçlarının başında hisse senetleri geliyor.

F5HABER F5HABER
Hisse senedine yatırım yaparken bilmeniz gerekenler

Hatta çok sayıda kişinin borsaya ilgi duymasının temelinde de hisse senedi alım satım işlemleri yatıyor. Ancak hisse senedi alım satımıyla bir kazanç elde etmek istiyorsanız bu enstrümana yatırım yaparken bazı hususlara dikkat etmeniz gerekir. Hisse senetlerine yönelmek isteyenlerin bilmesi gerekenleri hemen sizler için özetliyoruz.

Lisansa Sahip Olan Bir Aracı Kurumu Seçin!

Borsaya ilgi duymaya başladıysanız ve rotanızı hisse senetlerine çevirmeyi düşünüyorsanız nasıl yatırım yapacağınızı da bilmelisiniz. Bunun için öncelikle bir Sermaye Piyasası Kurumu’nun faaliyet izni verdiği bir yatırım kuruluşu (banka ve aracı kurum) seçmeniz gerekir. Zira gerçek kişiler Borsaya doğrudan alım veya satım emri giremeyecektir. Emirlerinizi banka veya aracı kurum vasıtasıyla Borsaya iletmelisiniz. Bankalar aldığı emri emir iletimine aracılık kapsamında bir aracı kuruma iletir, aracı kurum da bu emri Borsaya ileterek gerçekleşmesini sağlar. Doğrudan bir aracı kuruma da emir vermeniz mümkün olup aracı kurum işlem aracılığı kapsamında Borsa’ya emirlerinizi iletir. Her iki işlem arasında teknik farklılıklar bulunsa da pratikte herhangi bir fark bulunmamakta olup, yatırım hesabı açma işleminizi bankalarda ve aracı kurumlarda kısa sürede tamamlayabilirsiniz. Odeabank sunduğu komisyon avantajları ile bir seçenek olarak değerlendirilebilir.

Yatırım Stratejilerini İnceleyin!

Bir hisse senedi satın almanın bir şirkete ortak olmanızla eşdeğer olduğunu belirtmeliyiz. Dolayısıyla hisse senedi satın almadan önce mutlaka yatırım stratejilerini incelemelisiniz. Bununla birlikte hâkim olduğunuz sektörde faaliyet gösteren bir şirketin hisselerine yönelmenizin de son derece önemli olduğunu unutmamalısınız. Özellikle uzun vadede bir kazanç elde etmek isteyenler için bu konunun daha fazla önem kazandığı bilinir.

Piyasaları Değerlendirin!

Yatırım kararı almadan önce yapmanız gerekenlerden biri de piyasaları değerlendirmenizdir. Detaylı bir piyasa değerlendirmesi yapmak hem kısa hem de orta vadeli yatırımcılar için daha fazla önem taşır. Hisse senetlerinin büyük bölümünün yükseliş ile düşüş hareketlerinin piyasaya ayak uydurarak yapıldığını belirtebiliriz. Eğer piyasa analizini doğru şekilde yaparsanız hisse senedi alım satım işlemleri için zamanlamanızı da çok daha doğru şekilde belirleyebilirsiniz. Bunun için BİST 100 endeksinin 50 veya 22 günlük ortalamalarına bakmanız da önemlidir.

Yatırım Portföyünüzü Çeşitlendirin!

Borsada kazanç elde etmek isteyenlere uzmanların önerilerinden biri de yatırım portföylerini çeşitlendirmeleri oluyor. Tüm birikimleriniz ile tek bir şirketin hisse senedini almanız elbette seçeneklerden biridir. Ancak birkaç farklı şirketin hisse senetlerini almanız da seçenekleriniz arasında yer alıyor. Aynı zamanda hisse senedi dışında diğer yatırım araçlarını da tercih edebilirsiniz. Son kararınızı vermeden önce portföyünüze ekleyeceğiniz tüm yatırım araçları hakkında yeterli oranda bilgi sahibi olduğunuzdan da emin olmalısınız.

Canlı Piyasa Takibi Yapın!

Piyasalara dair yapılan analizleri okumanız elbette son derece önemlidir. Ancak aynı zamanda canlı olarak piyasa takibi de yapmalısınız. Hangi durumlarda hisse senedi fiyatlarında ne gibi değişimlerin olduğunu tam olarak kavrayabilmeniz ancak bu şekilde mümkün olabilir. Canlı piyasa takibi yaparken aynı zamanda borsadaki değişim hareketlerini de çok daha iyi gözlemleme şansını yakalarsınız. Sonuç olarak bilgi sahibi olmanın sağladığı güçle ve deneyimle daha iyi hamlelerde bulunmanız, daha doğru zamanlarda hisse senedi alım satım emri vermeniz de mümkün olacaktır.

Hisse Senedi Alırken Dikkat Edilmesi Gereken En Önemli Unsur Nedir?

Sadece tek bir unsuru dikkate almanız sizi yanıltabilir. Hisse senedi satın alırken göz önünde bulundurulması gereken çok sayıda husus vardır. Bu nedenle birden fazla sayıda parametreyi dikkate alarak hisse senedi seçimi yapmanız, alım satım işlemlerinin gerçekleşmesini sağlamanız gerekir. İlk olarak dikkate almanız gereken hususlar ise seçtiğiniz hisse senedi şirketi hakkında yeterli bilgiye sahip olmanız, risk toleransınızı iyi analiz etmeniz, piyasaların son durumu hakkında bilgi sahibi olmanız ve aynı zamanda yatırım profilinizi de doğru şekilde belirlemiş olmanızdır. Her zaman bir strateji doğrultusunda hareket etmeniz daha doğru hamlelerde bulunmanızı sağlar.

Hisse Senedi Alırken Ne Kadar Süre Seçilmeli?

Vade süresi, hisse senedi alımında belirlediğiniz özel bir strateji olmalıdır. Kısa ya da uzun vadeli alım işleminin yapılması şeklinde bir öneride bulunamayız. Çünkü bu sorunun yanıtı aslında tamamen sizin yatırım stratejinize bağlıdır. Uzun vade seçeneğine yönelenler genellikle şirketlere ortak olma düşüncesi ile bir strateji belirleyenlerdir. Kısa vade seçeneklerine yönelenler ise günlük, haftalık ya da aylık olarak hisse senedi alım satımı yapmak, daha kısa zamanda bir kazanç elde etmek amacında olurlar.

Hisse Senedi Alırken Nelere Bakılmalı?

Yatırımcıların hisse senedi alırken pek çok dinamiği gözden geçirmesi önemlidir. Öncelikle hisse senedinin yatırım stratejisine uygun olup olmadığına bakılmalıdır. Aynı zamanda şirketin finansal durumunun ve gelir ile karlılık tablosunun da gözden geçirilmesinde fayda olacaktır. Şirketin büyüme potansiyeline bakılmasının da önemli olduğunun altını çizelim. Aynı zamanda mutlaka piyasa trendleri de gözden geçirilmelidir.

Hisse Senedine Yatırım Yapmanın İlk Adımı

Tüm bu bilgiler ışığında iyi bir yatırım stratejisi geliştirerek borsaya adım atmak istiyorsanız ilk hamleniz bir aracı kurum seçerek yatırım hesabı açmak olmalıdır. Bu noktada önerimiz OdeaBank internet sitesine tıklamanız ve site üzerinden yatırım hesabını incelemenizdir. Odeabank’ta kolay bir şekilde yatırım hesabı açılması mümkün oluyor. Dilerseniz görüntülü görüşme ile de hesabınızın açılmasını kolaylıkla sağlayabiliyorsunuz.

Elbette kişilerin OdeaBank tercihinde bulunmasının bazı nedenleri var. Bunların ilki avantajlı komisyon oranları sunuyor olmasıdır. Komisyon oranlarına göz atmak için de bankanın internet sitesine tıklamanız yeterli olacaktır. Diğer bankaların komisyon oranları ile kıyaslayabilirsiniz ve bu sayede avantajlı seçeneklerden biri olan OdeaBank üzerinden dakikalar içerisinde yatırım hesabı açılmasını sağlayabilirsiniz.

Kolay hesap açılışı da avantajlar arasında yer alıyor. Aynı zamanda hesabınızın açılmasının ardından aynı gün borsada işlem yapabilir ve hisse senedi alım satımı emri verebilirsiniz. Bu konuda daha fazla bilgi almak için şimdi siteyi ziyaret edin ve hemen yatırım hesabı açılışı işlemleri için talebinizi iletin.

SONRAKİ HABER